Foto: Luciano Mutavdzija / CROPIX / Ilustracija

Početnička plaća od 1200 do 1500 eura, a šef zapošljava strane radnike jer hrvatskih nema

Autor: I.G.

Dok se turistička sezona približava, hrvatski ugostiteljski sektor suočava se s dugotrajnim problemom nedostatka radne snage. Unatoč rastućim plaćama, nedostatak kvalificiranih domaćih radnika primorava poslodavce na rješenja poput zapošljavanja stranih radnika.

Uz nedostatak iskusnih kuhara koji mogu računati na plaću od oko dvije i pol tisuće eura, poslodavci se sve češće okreću stranim radnicima kako bi zadovoljili potrebe svojih restorana. U nekim slučajevima, kao u restoranu suvlasnika Deana Pejovića, domaći radnici su još uvijek prisutni, ali u mnogo manjem broju nego prije.

“Nisam samo suvlasnik i šef kuhinje, ja sam im prije svega kolega. Uredno radim s njima, pomažem im, uvijek sam tu kad im zatreba”, rekao je za N1 Dean Pejović, šef kuhinje i suvlasnik restorana.

Foto: Unsplash, Ilustracija

‘Traže neke plaće…’

U boljim restoranima iskusni kuhari mogu zaraditi od dvije i pol tisuće eura naviše. Kuharima početnicima plaće se kreću od tisuću dvjesto do tisuću i pol eura. “Svi imaju slobodan dan, uredno su plaćeni, imaju svoje radno vrijeme, znaju po tjednom rasporedu kad rade, kad su slobodni, imaju i godišnji naravno, tako da maksimalno smo se trudili privući naše ljude”, navodi Pejović.

I uspjeli su, no usprkos dobrim uvjetima nisu svi te sreće… Razloga je mnogo. “Dođu iz škole, nemaju iskustva, traže neke plaće koje mi, realno, ne možemo ispuniti, ako čovjek ne može samostalno biti u smjeni, ako vi morate biti uz njega, znači on nije kuhar”, govori ovaj suvlasnik.

Ipak, u drugom restoranu morali su zaposliti strance. “Za vrijeme korone puno je ugostiteljskih djelatnika promijenilo profesiju i išlo u neke druge vode, a između ostalog, 500 tisuća Hrvata je u zadnjih 10 godina otišlo po nekakvoj Irskoj, Njemačkoj, Austriji itd. Znači nema ih. Naših ljudi nema”, kazao je suvlasnik restorana Marko Radojčić.

Velika promjena za električne automobile, ovaj potez mogao bi biti pun pogodak
Zaposlio troje Filipinaca

Pa je on u svome restoranu zaposlio troje Filipinaca. Među njima i šefa kuhinje – Jovita Balanija. “Zadovoljan sam radom u Hrvatskoj, dobro je. Moj je poslodavac dobar i jako je ljubazan prema nama, prema stranim radnicima”, govori ovaj kuhar.

Smještaj i režije su mu plaćeni, obrok ima u restoranu, a i plaćom je zadovoljan. Najteže je bilo naučiti spremati jela ovih prostora, ali i tu se snašao. “Mi smo stranci pa ne poznajemo vašu hranu! Tako da moramo puno učiti i vježbati… Ali lijepo je naučiti pripremati vaša jela. Ćevapčići, gurmanska, da”, rekao je.
Procjenjuje se da će ove sezone nedostajati oko 60 tisuća radnika. Problem je to koji muči i male hotelijere. U 45 godina karijere Milan Sesar za stranom radnom snagom nije morao posezati… Sve do prošle sezone.

“Sad mi treba jedan kvaliteta kuhar, jedan pomoćni kuhar, jedna sobarica, jedna čistačica… Vi ih pripremite, a ne znate hoće li vam ostati, kroz ugovor ih ne možete primorat da bi ostali do listopada, do kraja sezone”, kaže Sesar koji je vlasnik boutique hotela.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.