Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Počelo zaprimanje zahtjeva za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od danas, utorka 15. prosinca počinje zaprimati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe.

Zahtjevi za mjesečnu naknadu u visini 800 kuna mogu se predati osobno u područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Svi hrvatski državljani stariji od 65 godina s prebivalištem u Hrvatskoj najmanje 20 godina, koji nisu stekli uvjete za starosnu mirovinu te uz važeće institute socijalne skrbi imaju prihod manji od 800 kuna po članu kućanstva mogu predati zahtjev za novčanu pomoć.

No, postoji i iznimka kada korisnici prava na mirovinu i prava na zajamčenu minimalnu naknadu mogu ostvariti pravo na nacionalnu naknadu, ali pod uvjetom da se na njihov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Nacionalna naknada je osobno pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja. Početni iznos naknade je 800 kuna, a zakonom je predviđeno njezino usklađivanje jednom godišnje, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi.

Tiskanica zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe može se od 15. prosinca preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u sustavu e-Građani ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. Nacionalnu naknadu za starije osobe isplaćuje HZMO preko poslovnih banaka u RH, a prve isplate predviđene su u veljači 2021. za siječanj 2021.

Očekuje se da će pravo na novu državnu naknadu ostvariti oko 20 tisuća osoba, hrvatskih državljana.
Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.