Počelo najgore: Vlada počela uzimati dobit državnim poduzećima!

Autor: Marko

Ovo bi mogao biti početak jednog novog trenda koji pokazuje koliko je stanje u hrvatskom gospodarstvu zapravo loše. Ako si više ne možemo priuštiti da razvijamo poduzeća koje su od nacionalne važnosti, možemo reći da smo došli na kraj litice.

Krenula je Vladina nova akcija skupljanja dobiti iz poduzeća u kojem Hrvatska ima većinski udio. Koncept bi se najjednostavnije mogao opisati kao spašavanje svega što se spasiti da. Čak 34 tvrtke u većinskom državnom vlasništvu morat će određeni postotak svoje dobiti dati u državni džep. Rok za uplatu tih sredstava bit će do početka rujna, a mnoge zanima kako će se to odraziti na hrvatsko gospodarstvo.

Ovo bi mogao biti početak jednog novog trenda koji pokazuje koliko je stanje u hrvatskom gospodarstvu zapravo loše. Ako si više ne možemo priuštiti da razvijamo poduzeća koje su od nacionalne važnosti, možemo reći da smo došli na kraj litice.

Neki moraju državi dati sve, a neki ništa

To će za većinu tih tvrtki značiti da će nešto više od pola njihove prošlogodišnje zarade ići izravno u proračun. Sad bi neki rekli da je 60 posto ukupne dobiti ipak malo previše, ali vjerujte da su to tvrtke koje su dobro prošle. Prema željama Povjerenstva za upravljanje strateškim poduzećima, bit će i poduzeća koje će svaku lipu svoje zarade dati državi. To znači da je za njih svaka mogućnost ulaganja u razvoj, tehnologiju i širenje poslovanja za te tvrtke do rujna postati dio prošlosti. Sat otkucava, a zaposlenici tih državnih tvrtki nadaju se da se ovi rezovi neće odraziti na njih.

Naravno, ima i onih koje je ‘ždrijeb pomazio’. Spomenuto je Povjerenstvo odlučilo da 14 tvrtki ne mora državi dati svoju prošlogodišnju dobit. Na tom popisu sretnika našli su se Hrvatska poštanska banka, Hrvatska pošta, zračne luke Dubrovnik, Split i Zadar. Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste, HŽ Infrastruktura, Hrvatske vode, Park Prevlaka u stečaju, Središnje klirinško depozitarno društvo, Centar za restrukturiranje, Hrvatska kontrola zračne plovidbe. Po kojim kriterijima su baš te tvrtke izuzete još je nepoznato, ali čini se da Povjerenstvo smatra kako je razvoj tih poduzeća bitniji za hrvatske financije od krpanja proračuna. Koliko je to pošteno, čelnici tih tvrtki vjerojatno ne razmišljaju jer njihove tvrtke ne moraju dati ništa.

Neobična treća skupina

Postoji jedna skupina tvrtki u kojima država ima vlasnički udio, ali ne i upravljačka prava. To su, primjerice, tvrtke poput INA-e, Končara, Petrokemije, Podravke, Đuro Đaković, Sunčanog Hvara i Croatia airlinesa. Povjerenstvo želi i da te tvrtke svoju dobit (ako je imaju) pretoče u proračun. Ipak, pitanje je što će na to reći strateški partneri koji imaju upravljačka prava. Teško da će povjerenstvo iz njih izvući išta jer nitko s upravljačkim pravima neće dati da mu se uzme zarada.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.