AP Photo/Martin Meissner/Guliver

Počela otpuštanja u Hrvatskoj, 18 tisuća radnika u strahu: Čekaju proljeće i nadaju se najboljem

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Krajem studenoga Državni zavod za statistiku (DZS) izvijestio je o velikom padu izvoza roba na godišnjoj razini. Na valu stečaja u Njemačkoj u Hrvatskoj je zabilježen pad izvora roba za čak 20,4 posto na godišnjoj razini, što je pad od 11,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Najviše je pogođena bila drvno prerađivačka industrija u kojoj je u našoj zemlji zaposleno 18 tisuća ljudi. Ukoliko ne dođe do naglog preokreta na tržištu, taj broj će se znatno smanjiti već na proljeće.

Jedan od pogođenih je i Filip Galeković, vlasnik drvoprerađivačkog poduzeća, čija je tvrtka ove godine zabilježila pad narudžbi od više od 50 posto tijekom ove godine. Njegova tvrtka zapošljava 120 radnika, ali pitanje je što će biti s njima.

Foto: Unsplash

Neizvjesna budućnost

“Zapošljavamo na Baniji 120 ljudi i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina uopće tvrtke pogotovo što na Baniji u krugu od 50-60 kilometara jedini zapošljavamo, tako da jako je neizvjesna situacija”, kazao je Galeković.

Kako je objasnio ekonomski analitičar Damir Novotny za Dnevno dva su ključna razloga za takvo stanje.

“Hrvatski izvoznici su se uglavnom orijentirali na jednostavne ugovorne odnose za zapadno njemačkom industrijom. Uključili su se njihove nabavne lance, ali nisu imali dovoljno i još uvijek nemaju dovoljno svojih proizvoda da bi s uključili u maloprodajne lance zbog čega se sada bilježi veliki pad izvoza”, objašnjava Novotny ističući kako Njemačka bilježi pad BDP-a zbog pada potražnje sa velikih azijskih tržišta, osobito Kine.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Smanjivanje narudžbi

“Kao posljedicu vidimo smanjivanje narudžbi prema malim hrvatskim poduzećima, što nema veze sa domaćim recesijskim i inflatornim procesima. Nažalost, poduzeća koja su bila uključena u te nabavne lance nemaju razloga za optimizam, tu vidimo malo dobrih vijesti”, dodaje.

Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a, ističe da je situacija u Njemačkoj možda najozbiljnija kriza u njihovoj građevinskoj industriji u posljednjih pedeset godina.
Legendarna hrvatska tvrtka ugasila proizvodnju: Radnici napustili tvornicu pjevajući

“U strukturi BDP-a udjel robnog izvoza pao je za 20,4 posto. Dakle, to je jedan stvarno znak za oprez”, upozorila je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.
Da bi sačuvali poslovanje, drvoprerađivači su već krenuli s otpuštanjima, pri čemu je svaka treća tvrtka smanjila broj zaposlenih, a neke čak i do 20 posto. Pred njima je jako neizvjesna godina, a mnogi sa strahom čekaju proljeće.

 

 

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.