fbpx

Plišić: Hrvatske vode planiraju iskoristiti više od milijardu eura iz EU fondova

Autor: hina

Plišić je još najavio da će ujesen biti raspisani novi natječaji te da se krajem ove i početkom sljedeće godine očekuje 10-ak novih projekata.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je u četvrtak na Šestoj hrvatskoj konferenciji o vodama u Opatiji da ta tvrtka ulaže oko 1,5 milijardu kuna na godinu u vodno gospodarstvo, da će u sljedećim godinama ulaganja doseći 2 milijarde kuna na godinu te da planiraju iskoristiti sav novac, više od milijardu eura iz EU fondova, koji će joj biti na raspolaganju od 2014. do 2020. kroz Operativni program za konkurentnost i koheziju.

Govoreći o investicijskom ciklusu Hrvatskih voda, Plišić je rekao da je krenulo korištenje EU fondova, da je Hrvatskim vodama tijekom sedam godina na raspolaganju više od milijardu eura te da se ta tvrtka organizirala i pripremila da taj novac posve iskoristi.

Sada koristimo novac iz EU fondova iz ciklusa od 2007. do 2013., tu imamo na raspolaganju 200 milijuna eura i to uspješno trošimo, kazao je i naveo da se novac iz tog ciklusa koristi tri godine iza odobrenja, do kraja 2016.


Tako se, primjerice, novac iz EU fondova sada koristi za ulaganje u uređaj za pročišćavanje s pripadajućom kanalizacijom u Osijeku, investiciju od oko 70 milijuna eura.

U Čakovcu se ulaže oko 30 milijuna eura, u Poreču oko 70 milijuna eura, u Županji oko 10 milijuna eura, Sisku oko 30 milijuna eura, u pripremi su projekti u Vukovaru, Virovitici i Vodicama.

Plišić je još najavio da će ujesen biti raspisani novi natječaji te da se krajem ove i početkom sljedeće godine očekuje 10-ak novih projekata.

Novinari su pitali Plišića jesu li Hrvatske vode od resornog ministarstva dobile nalog da naprave inspekciju odnosno reviziju zaposlenika – je li netko pravomoćno osuđen u toj tvrtki, kao što je bila revizija diploma.

„Mi te revizije redovno radimo, iako, što se tiče nekih stvari, mi nismo u sustavu državnih službi, tako da imamo neke drugačije zakone nego što vrijede za državnu službu“, odgovorio je.

Na novinarsku tvrdnju da ni Hrvatske vode svejedno ne mogu zapošljavati pravomoćno osuđene osobe, Plišić je rekao da „detalje o tome ne bi znao, da to radi pravnik kadrovske službe“,
Šesta hrvatska konferencija o vodama ove godine je pod sloganom „Hrvatske vode na investicijskom valu“, okupila oko 300 znanstvenika i stručnjaka, koji će do 23. svibnja raspravljati o tijeku ostvarivanja i ispunjavanja dogovorenih ciljeva i preuzetih obveza iz pristupnog ugovora s Europskom unijom u vezi s vodnim gospodarstvom, stanjem i upravljanjem vodama.

Sudionici će razmijeniti iskustva u razvoju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda.

Kako je istaknuto, razvoj tih sustava posljednjih godina je intenzivan, kako bi se ispunila preuzeta obveza po kojoj Hrvatska mora, da bi dostigla standard EU do 2023., osigurati pitku vodu za svako naselje veće od 50, a kanalizaciju za naselje veće od 2000 stanovnika.
Osim toga, na skupu će biti riječi o razvoju sustava zaštite od poplava i navodnjavanja, o proširenom opsegu praćenja stanja voda i noveliranju planova upravljanja vodnim područjima svakih šest godina.

Skup je organiziralo više strukovnih društava i udruga koje se bave vodom, glavni pokrovitelj su Hrvatske vode, a konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i Ministarstva poljoprivrede.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.