Foto: Lunos

Plijesan i vlaga su tihi neprijatelj u domovima koji može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme

Autor: Promo

Dolaskom jeseni raste opasnost od plijesni u našim domovima, što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući astmu, alergije, bronhitis i oslabljen imunološki sustav.

Osim što predstavlja estetski problem, plijesan ima ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi, a njeno stvaranje često je povezano s povećanjem vlage u zraku, osobito tijekom jeseni.


Kako se približavamo jeseni, hladniji periodi dovode do povećanja vlage u zraku, stvarajući povoljno okruženje za nastanak plijesni u našim domovima.

Svjesni smo da plijesan nije samo estetski problem, već prije svega ozbiljan zdravstveni rizik koji može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme i negativno utjecati na imunološki sustav.

Foto: Lunos

Osjetljivi na plijesan

Osobe koje pogađaju problemi vezani uz plijesan najčešće su one koje već imaju respiratorne bolesti poput alergija, kroničnog bronhitisa i astme, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom te trudnice.

Posebno osjetljivi na plijesan su dojenčad, djeca i starije osobe. No, važno je istaknuti da plijesan može štetno utjecati na zdravlje svih ljudi te prouzročiti dodatne zdravstvene probleme.

Alergije su česta reakcija na plijesan jer spore plijesni su toliko male da lako prodiru u tijelo, potičući imunološki sustav da oslobodi histamin i izazove alergijsku reakciju.

Povećana vlažnost zraka ili nedovoljno prozračivanje mogu dodatno pogoršati situaciju, pridonoseći razvoju alergija, prehlada i otežanog disanja.

 
Vlaga i plijesan su sve veći problem u hrvatskim domovima koji nastaju jer nema pravilne izmjene zraka unutar doma (Foto: Lunos)

Lunos sustav

Održavanje optimalne razine vlage u prostoru od iznimne je važnosti. Preniska vlažnost ispod 40% može uzrokovati razne zdravstvene probleme, dok previsoka vlažnost iznad 60% potiče rast plijesni na unutarnjim površinama. Stoga je nužno poduzeti korake kako bismo spriječili prekomjernu vlagu u prostoru.

U Hrvatskoj je sve više domova koji su neprikladni za život zbog nedostatka odgovarajućeg zraka. Rješenje leži u kvalitetnim ventilacijskim sustavima koji dugoročno rješavaju problem vlage i plijesni.

Lunos decentralizirani sustav ventilacije pruža učinkovito rješenje, osiguravajući svjež zrak u domu, čime se sprečava nastanak plijesni i unapređuje kvaliteta zraka.

Akcija od 20% na kupovinu Lunos proizvoda traje do 15.10.2023. godine.
Lunos montaže (Foto: Lunos)

Prednosti ovakvih sustava su mnogobrojne, uključujući iznimnu učinkovitost u borbi protiv vlage i plijesni, automatsko uklanjanje ustajalog zraka s neugodnim mirisima, eliminaciju štetnih tvari te uštedu energije i filtriran dotok svježeg zraka. Održavanje kvalitetnog zraka u domu temelj je zdravog života.

Budite odgovorni prema svom zdravlju i osigurajte si zdrav život u zdravom okruženju.

Za više informacija o uklanjanju vlage i plijesni u domu, posjetite web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.

Lunos tim objašnjava na koji način sustav radi i kako dugoročno rješava problem vlage i plijesni (Foto: Lunos)

Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.