fbpx
TZ Našice

Plenković označio početak radova u sklopu velikog projekta obnove kulturne baštine u Našicama

Autor: S.P./Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak će u Našicama predsjedati sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a uoči sjednice označio je početak radova na rekonstrukciji našičkog Trga dr. Franje Tuđmana, u sklopu velikog projekta obnove kulturne baštine.

Riječ je o projektu rekonstrukcije dvoraca Pejačević – Velikog i Malog kojim će se, rekao je Plenković, unaprijediti gradska infrastruktura.

“Ovo je projekt koji će unaprijediti infrastrukturu grada Našica i stoga je vrlo značajan i vrijedan. Od zadnje sjednice Savjeta koja je bila održana prošle jeseni u Vukovaru, imali smo pauzu što zbog Covida, što zbog izbora, ugovorili smo dodatnih pet milijardi projekata i sada smo na 16,5 milijardi kuna ugovornih projekata i praktički nam ostaju još dvije milijarde”, rekao je premijer Plenković, objavila je Hina.


Istaknuo je i kako će se na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama dogovoriti dodatak Razvojnom sporazumu, vrijednom više od 10 milijardi kuna.

“To nam govori da je u ovom dijalogu Vlade i županija identificirano sve ono što je strateški bitno za Slavoniju i da ćemo i u drugom mandatu nastaviti politiku pomoću Slavoniji i slavonskim županijama”, dodao je.

Našički gradonačelnik Josip Miletić ocijenio je kao je Grad Našice primjer dobrog zajedništva zbog dobre suradnje lokalne, regionalne i nacionalne razine i dobrog načina korištenja europskih novčanih sredstava.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić poručio je kako su za razvoj istoka Hrvatske ključne inicijative koje prvenstveno dolaze s lokalnih razina.

Svečanosti na Trgu dr. Franje Tuđmana nazočna je bila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Projekt obnove kulturne baštine “Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog” vrijedan je 99,8 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna nepovratnih sredstava osiguranih iz Europskog strukturalnog i investicijskog fonda.
Projektom će se izvana i iznutra obnoviti Veliki i Mali dvorac Pejačević, urediti središnji gradski trg – Trg dr. Franje Tuđmana i Trg Isidora Kršnjavoga, kao i Gregerova vila i park pokraj glavnog gradskog groblja.

Zavičajni muzej Našice trebao bi dobiti veći prostor za rad, gotovo površinu cijelog Velikog dvorca Pejačević, što će omogućiti obogaćivanje stalnog postava kao i češće gostujuće izložbe.
Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.