Pixabay

PLAĆE SU NAM MOŽDA MANJE, ALI CIJENE SU VIŠE I U RANGU EUROPSKIH: Zašto su hrvatska jaja 38 posto skuplja od njemačkih i čak 64 posto od španjolskih?

Autor: I.J.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i Eurostata, u srpnju je 100 kilograma jaja u Hrvatskoj stajalo 137,67 eura. To znači da je cijena jaja u Hrvatskoj čak 64 posto više nego u Španjolskoj, 38 posto skuplje nego u Njemačkoj i 35 posto viša od Belgije. U isto vrijeme prosječna veleprodajna cijena konzumnih jaja L i M razreda u Hrvatskoj je u srpnju bila 13 posto viša od prosjeka Europske unije. Za utjehu skuplju cijenu jaja plaćaju naši susjedi Slovenci, čak 153,23, ali kako su njihove plaće ipak dosta veće od hrvatskih, oni ne osjete takav udarac na novčanik.

U odnosu na svibanj cijena jaja je veća za otprilike dva posto, ali u odnosu na 2017. jaja su ovisno o razredu jeftinija između 7 i 20 posto. Ali čak i uz takve cijene su među najskupljima u EU.

U Hrvatskoj je u prošloj godini proizvedeno 11 posto više jaja u odnosu na godinu ranije, odnosno 669 milijuna komada konzumnih jaja. Iako se te brojke čine velikima, to je 23 posto manje u odnosu na rekordnu 2003. godinu kada je bilo proizvedeno 872 milijuna komada.

Prosječne veleprodajne cijene konzumnih jaja A kategorije, ovisno o veličini i vrsti proizvodnje (kavezna ili podna), lani su stajale između 0,56 i 0,88 kuna.

Hoće li cijene ostati takve, ovisi o tome hoće li europarlamentarci glasati o rezoluciji o postupnom ukidanju upotrebe kaveza u uzgoju životinja. Ako se to dogodi, cijena jaja u Hrvatskoj može samo narasti, i to ako ostane uzgajivača koji će moći podnijeti tako viosoke troškove.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.