fbpx

Plaće će rasti, ali taj će novac umjesto građanima ići lokalnoj samoupravi?

Autor: A. Pranjić

Vladinim povećanjem plaća prema računici Grada Koprivnice proračun bi mogao ostati bez 4 do 7 milijuna kuna. Vesna Želježnjak, SDP-ova gradonačelnica Koprivnice i saborska zastupnica izjavila je za HTV da više ne isključuju mogućnost uvođenja prireza.

Povećanje plaća koje najavljuje država poreznom reformom stanovnici manjih gradova najvjerojatnije neće osjetiti jer će im taj novac uzeti lokalna samouprava. Povećanje plaća neki manji gradovi i općine planiraju uzeti natrag budući da će im ”blagajne” ostati bez novca jer im je jedan od glavnih izvora prihoda porez na dohodak.

Koprivnica uvodi prirez

Vladinim povećanjem plaća prema računici Grada Koprivnice proračun bi mogao ostati bez 4 do 7 milijuna kuna. Vesna Želježnjak, SDP-ova gradonačelnica Koprivnice i saborska zastupnica izjavila je za HTV da više ne isključuju mogućnost uvođenja prireza. Napravili su izračune, te sad čekaju potez ministra financija Borisa Lalovca.

”Ovakvo povećanje plaća je apsurdna odluka”


”Smatram, a i svi moji kolege župani, gradonačelnici, načelnici da je ovo loša, ja bi čak rekao i apsurdna odluka. Zašto? Prije svega prihod od poreza na dohodak je u cjelini 100% prihod općina, gradova i županija i to je u principu jedini prihod koji mi imamo. Slažem se da treba građanima olakšati život, ali na ovakav način nitko neće dobiti, a svi će izgubiti”, smatra Tomislav Tolušić, predsjednik Udruge županija virovitičko-podravski župan (HDZ).

S lokalnom i regionalnom samoupravom Vlada se o poreznoj reformi nije kozultirala, smatra Tolušić koji poziva Vladu da građanima pomogne smanjivanjem PDV s 25% na 15%.

 

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.