Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plaća je 1000 eura: U Zagrebu se traže radnici za omraženi posao

Autor: Z.S.

Rijetko koji poslodavac u ovo vrijeme nema problema s pronalaskom radnika. Nedostatak radne snage postao među vodećim je problemima u Hrvatskoj, pa su mnogi prisiljeni uvoziti strane radnike. Sličan problem pogodio je i zagrebačka groblja, koja su u potrazi su za radnicima. Osim što raže grobare, na meti su im i manipulatori pokojnicima.

Traže tri radnika

“Manipulator pokojnicima je jedna nadgradnja naših bivših zanimanja, kombinacija evidentičara, znači to su bila bivša zanimanja ljudi koji su primarno radili na Krematoriju i kombinacija služitelja pogrebne ceremonije“, rekao je za RTL Danas Matija Sakoman, rukovoditelj Službe groblja i krematorija Gradskih groblja Zagreb. A zagrebačka groblja sada zapošljava troje manipulatora pokojnicima i nudi oko tisuću eura plaće.


“U samoj mrtvačnici zaduženi su za postavljanje vijenaca, za iznošenje pokojnika iz same odarnice, postavljanje osmrtnica u prozorčiće”, dodala je sindikalna povjerenica SSSH Gradska groblja Zagreb Bernarda Terzin.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlasnik pogrebnog poduzeća Zoran Žic, pojasnio je kako se pokojnici prije nego što stignu do mrtvačnice dotjeruju.

“Tu se obavlja i uređenje lica, od brijanja, šišanja, imali smo jednom i bojanje kose, to je bila jedna obitelj koja je htjela da se stvarno onako detaljno uredi pokojnica, tako da je to uređenje trajalo otprilike tri sata”, kazao je i istaknuo kako je radnike teško pronaći iako je plaća u njegovoj firmi u prosjeku 1500 eura.


Foto: Darko Tomas / CROPIX

Trebaju im i grobari

“S nižom plaćom ne možete dobiti kvalitetnu radnu snagu, a neke djelatnike iz uvoza kao što se sada masovno događa, ne želimo jednostavno. Znači, imamo djelatnike koji su iz Hrvatske”, rekao je.

Osim manipulatora pokojnika, koji pokojnike upisuju u evidenciju i dopremaju do rashladne komore gdje ostaju do sprovoda, zagrebačka groblja traže pet grobara. Uz mjesečni dodatak osnovna plaća je oko tisuću eura.

Napeti posao nitko ne želi raditi, a početna plaća je viša od 2.000 eura: Njemačka muku muči da pronađe radnike, javite se!
“Plaće su niske, posao je vrlo težak. Mi radimo ekshumacije, iskope grobova po svim vremenskim uvjetima“, kazala je Terzin.

“Svakako ako propadne natječaj pokazat će se kao premalo, ali ono što smo uspjeli po prvi put je pravedni sustav uspostaviti da se taj dodatak za ekshumaciju, za taj najteži posao zaista adekvatno plati“, dodao je Sakoman.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.