Guliver

Plaća do 3.000 eura, traži se samo srednja škola: Ovo zanimanje nije nikad bilo traženije

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Nedostatak radne snage za NKV radnike podigao je zarade u nekim sektorima na neslućene visine, pri čemu se mjesečno može zaraditi i nekoliko tisuća eura. Čistači, građevinari i kuhari već dulje vrijeme dominiraju listom najtraženijih zanimanja za koja nije potrebna visoka stručna sprema.

Iako su u prošlosti poslovi koji ne zahtijevaju diplomu obično bili manje plaćeni, praksa pokazuje da to više nije slučaj.

Foto: Pixabay

Slično je i u Srbiji gdje podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da su najtraženija zanimanja ove godine koja ne zahtijevaju visoko obrazovanje vezana za građevinsku industriju, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i trgovinu.

Građevinska industrija pati od ozbiljnog nedostatka radne snage, a podizanjem dnevnica pokušava privući radnike, uključujući i one bez iskustva. U nekim slučajevima, radnici se čak uvoze iz drugih zemalja. Dnevnice u građevinskoj industriji kreću se od 50 eura, ovisno o kvalifikacijama. Prema podacima infoplate, zidari mogu zarađivati ​​više od 140.000 dinara (1.194 eura) mjesečno, dok šefovi gradilišta zarađuju više od 160.000 dinara (1.365 eura).

Plaće narasle čistačima i trgovcima

Dosta se traže i dostavljači. Iako za ovo zanimanje obično nije potrebno formalno obrazovanje, većina poslodavaca traži da kandidati imaju svoje prijevozno sredstvo. Plaće se kreću od 60 do 300 tisuća dinara (511 do 2.560 eura).

Plaće su narasle čistačima i trgovcima, a nedavni podaci s portala za zapošljavanje pokazuju da su maksimalno oglašene plaće za prodavače dosezale i do 250.000 dinara (2.133 eura).

Hrvata iznervirali trgovci u dućanima: ‘Ne morate me tjerati da se osjećam kao klošar’
Kuhari također uživaju znatno iznadprosječne plaće u Srbiji, ali njihov kvalificirani kadar je teško pronaći. Ovisno o restoranu i iskustvu radnika, poslodavci često nude plaće veće od tržišnih kako bi privukli i zadržali kvalificirane kuhare. Prema nedavnim podacima, ponuđene plaće za šefove kuhinje dosezale su i do 350.000 dinara (2.987 eura).
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.