
Stambeni ili gotovinski kredit, pitanje je sad: Savjeti su razni, ali brojke su neumoljive
Gradonačelnica Saint-Tropeza, popularne francuske turističke destinacije, upozorila je restorane u svom gradu na praksu naplaćivanja visokih troškova po glavi gostiju, često dosežući čak i 1500 eura po osobi. Ova šokantna praksa koja je ovog ljeta privukla pažnju lokalnih vlasti i medija te je ozbiljno ugrozila ugled grada, prenosi Coventry Telegraph.
Gradonačelnica Sylvie Siri istaknula je kako su optužbe za ovu praksu istinite i kako takvo ponašanje uništava imidž grada Saint-Tropeza, koji se tradicionalno smatra luksuznom destinacijom za odmor.
Francuski mediji su otkrili da su neki restorani provjeravali bogatstvo potencijalnih gostiju prema njihovim prethodnim posjetima te odbijali rezervacije onima koji nisu ostvarili visoke račune.
Neki vlasnici restorana su također za medije anonimno progovorili o ovoj praksi, otkrivajući da su gostima postavljali visoke cijene za stolove i tražili velike napojnice.
“Sve je vrlo jednostavno. Ili ćete izvaditi keš, ili ste sitna zvjerka. Ako je ovo drugo posrijedi, jednostavno će vam reći da nema slobodnih stolova”.
Jedan je konobar otkrio još šokantniju praksu nekih restorana, koja je izgleda češća od prve.
“Rekli bi vam da je slobodan stol od 5 tisuća eura i pitali je li to u redu”, rekao je.
Jedna žrtva ugostiteljskog reketarenja je novinarima otkrio da su mu u jednom restoranu rekli kako mora potrošiti minimalno 1.500 eura po gostu da bi dobio stol.
Uskoro bez kruha i mlijeka u kvartovskim dućanima: Mali vlasnici trgovina uputili apel Vladi
Što se tiče napojnica, one nisu od 5 do 10 eura po osobi, kakve su se ovih dana ustalile u našim restoranima, već se očekuje puno više.
Francuski list koji je otkrio aferu piše da je nedavno jednog bogatog Talijana do parkinga pratio ljutiti konobar jer mu je ostavio napojnicu od 500 eura što je bilo oko 10 posto računa koji je platio u restoranu. To se dogodilo unatoč tome što napojnice u Francuskoj nisu obvezne.
Gradonačelnica je najavila sastanak s vlasnicima restorana kako bi ih podsjetila na njihovu odgovornost i upozorila da bi im dozvole mogle biti oduzete ako se takva praksa nastavi.
Stambeni ili gotovinski kredit, pitanje je sad: Savjeti su razni, ali brojke su neumoljive
Hrvat otkrio koliki su mjesečni troškovi u Njemačkoj: ‘Ne znam kuda ovo vodi…’
Rast na klimavim nogama: Možda imamo najbolju stopu BDP-a u EU, ali iza toga stoji nešto opasno
Razgrabili stanove u ovom zagrebačkom naselju: Sve je planulo, a zgrada nije ni gotova