Foto: Boris Kovacev / CROPIX

PAZITE GDJE ĆETE DIZATI GOTOVINU! Ovo su naknade na bankomatima najvećih banaka u Hrvatskoj

Autor: Dnevno.hr

Građani su prva dva tjedna od uvođenja eura mogli dizati eure na bilo kojem bankomatu bez plaćanja naknada. U međuvremenu, od 4.000 bankomata u Hrvatskoj, sada su gotovo svi u funkciji, što znači da ćete morati platiti ako poželite podignuti novac na bilo kojem bankomatu izvan svoje matične banke.

Visina naknade ovisiti će o banci. Neke imaju jedinstvenu naknadu za dizanje gotovine, a kod nekih se naknada razlikuje ovisno o tome dižete li gotovinu u zemlji ili inozemstvu, piše N1.

Više naknade za plaćanje kreditnom karticom

Razlika u naknadama ovise o tome i je li neka banka članica jedne od mreža koje obavljaju poslove procesiranja kartičnih transakcija. U slučaju da raspolažete karticama koje su izdale banke članice grupacije MBNet plaćat ćete nižu proviziju kada dižete gotovinu s njihovih bankomata.

Visina naknade ovisi podižete li novac kreditnom ili debitnom karticom. Naknade su uglavnom više ako se plaća kreditnom karticom.

Zagrebačka banka tako na podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i zemljama Europskog gospodarskog područja naplaćuje naknadu u iznosu od 2,50 posto plus 1,19 eura od isplaćenog iznosa po transakciji. Podižete li novac u zemljama izvan Europskog gospodarskog područja provizija iznosi tri posto plus 1,99 eura.

Privredna banka Zagreb svojim klijentima za podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i prekogranične transakcije u eurima naplaćuje naknadu u iznosu od 2,50 posto plus 1,13 eura od isplaćenog iznosa po transakciji. Na podizanje gotovine debitnom karticom Visa Inspire unutar Intesa Sanpaolo Grupe naknada se ne naplaćuje.

Više naknade za podizanje malih iznosa

Što se tiče Erste banke, oni podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj unutar MBNet mreže naplaćuju 0,93 eura plus dva posto iznosa transakcije. Ako klijenti Erste banke podižu gotovinu na bankomatima drugih banaka izvan MBNet mreže u Hrvatskoj i inozemstvu, provizija iznosi 1,19 eura plus 2,50 posto od vrijednosti transakcije.




OTP banka klijentima za podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući bankomate ostalih članica grupe, naplaćuje 2,5 posto od iznosa transakcije, najmanje 3,32 eura. Klijentima banke omogućeno je povoljnije dizanje gotovine na kioscima Tiska, gdje se naplaćuje naknada od 0,66 eura bez obzira na iznos transakcije.

Klijenti Raiffeisen banke za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj i inozemstvu plaćaju naknadu od 1,50 posto od iznosa transakcije, minimalno 3,32 eura. U odnosu na druge banke kod RBA se podizanje većih iznosa gotovine manje naplaćuje, ali je zato viša naknada za podizanje manjih iznosa.

 




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.