Foto: Pixabay

PARALELNI SVIJET POSTOJI! I TO U HRVATSKOJ: Ovaj poslodavac vam plaća dio kredita, sportske aktivnosti, taksi, a jedan detalj je nevjerojatan

Autor: Dnevno.hr

Iako je revizija usklađenosti poslovanja Hrvatske narodne banke za 2020. godinu našla samo manje zamjerke na poslovanje, njihovo izvješće otkriva niz materijalnih pogodnosti koje ima gotovo 700 zaposlenih u HNB-u, o kojima u drugim tvrtkama mogu samo sanjati.

Tako na primjer HNB svojim zaposlenicima plaća 76 posto cijene toplog obroka, subvencionira im kamate na stambene kredite, plaća im za sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

Dobro prolaze i njihovi bivši zaposlenici koji za Božić dobiju 700 kuna, a isto svotu dobivaju i djeca zaposlenika. Oni uz to dobiju i poklon u vrijednosti od 130 kuna.

Dok zaposlenici privatnih tvrtki noćima ne spavaju jer ne znaju što će im niti s mirovinom, HNB svojim zaposlenicima plaća III. mirovinski stup, kao i životno i dopunsko osiguranje.

I dok dio tih pogodnosti proizlazi iz pravilnika HNB-a, ali dio njih je uveden odlukom guvernera Borisa Vujčića.

Za sportske aktivnosti 380 kuna mjesečno

HNB je u prošloj godini na troškove za subvencije kamata za stambene kredite platio 3.220.827 kuna. Naime, HNB svojim zaposlenicima koji kod njih rade najmanje dvije godine subvencionira kamate u visini do 4.5 posto, a u prošloj godini to pravo je iskoristilo 165 njihovih zaposlenika.

Premije mirovinskog osiguranja III. stupa ostvarene su u iznosu od 2.317.360 kuna, troškovi premija za zdravstveno i životno osiguranje ostvareni su u iznosu od 480.920 kuna, a troškovi za sport i rekreaciju ostvareni su u iznosu od 56.737 kuna.
Odluku o pravu zaposlenika HNB-a na naknadu navedenih troškova donio je guverner još u prosincu 2016, a najviši iznos mjesečne naknade u 2020. godini je bio 380 kuna neto po zaposleniku.

Zanimljivo je pročitati da zaposlenici HNB-a primaju i naknadu za rad u otežanim uvjetima. Pitate se što su otežani uvjeti u HNB-u? Tu spada rukovanje i čuvanje ključeva trezora tijekom 24 sata, rad za strojem prilikom brojenja, sortiranja i rezanja novčanica, odvožnja izrezanih novčanica, otvaranje, zatvaranje i operativno upravljanje platnim sustavom te rukovanje gotovim novcem i ostalim vrijednosnicama.

Taj dodatak iznosi 10 posto od osnovne plaće zaposlenika, a ako postoji više otežanih uvjeta, dodatak može iznositi najviše 20 posto.
Idete li na posao i s posla taksijem, HNB zaposlenicima nadoknađuje iznos plaćenog računa, a nadoknaditi će troškove korištenja privatnog automobila za prijevoz na posao i s posla što se priznaje se temeljem evidencija o korištenju privatnog automobila u službene svrhe

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.