fbpx

Pada suradnik bivše ministrice kulture, zadužen za izvlačenje milijuna iz proračuna?!

Autor: I. Babić

Kad si u državnoj službi i kad si kućni prijatelj ministrice kulture, može se i ovako. No sad kad Andree nema, čini se da tako više ne može i da je pad Hrvoja Hribara samo pitanje vremena!

Nakon nečasnog otpusta i smjene ministrice kulture Andree Zlatar-Violić, ruši se cijelo carstvo korupcije u takozvanoj “kulturi”. Na red je došao i ministričin štićenik i intimus Hrvoje Hribar. Kao što smo već pisali, protiv Hribara je podneseno desetak kaznenih prijava, a vodi se i više istražnih radnji. Međutim, ni to mu dosad nije “poljuljalo stolicu” ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Ali, i tome polako dolazi kraj.

Bez Andree nema ni Hrvoja

Nakon pada ministrice, javili su nam se mnogi ogorčeni djelatnici u kulturi da nam priopće kako se u toj djelatnost radi svakako, samo ne kulturno te da je peglanje kartice samo vrh ledene sante. Kako tvrde izvori blisku HAVCU, Andrea i Hrvoje su kao “Bonnie i Clyde” zajedno gurali ruke u državni džep i dodjeljivali milijunska sredstva za filmove onima koji su bili podobni. Tamo je bilo normalno da su studiji u vlasništvu članova Upravnog odbora HAVC-a dobivali milijune kuna državnog novca da snimaju filmove za koje su tek naknadno predavali financijski plan nakon što im je novac već bio odobren. Sve to ne bi ni bilo moguće da blagoslov nije stigao iz ministarstva kulture koje svake godine HAVC-u daje 10 milijuna eura s kojima Hribar i njegova klika raspolažu kako ih je volja.


No, pitanje je troši li se taj novac u skladu s nekim zdravim razumom? Zanemarimo li na trenutak sve one slučajeve sukoba interesa i dijeljenja novca “šakom i kapom” između nekoliko redatelja i čelnih ljudi HAVC-a, postoji jedan cijeli dio HAVC-ova proračuna koji nikad ni ne dođe pod povećalo javnosti. Možda se ministrica malo previše opustila uz čašicu viška, ali nije joj bilo čudno kad su si Hribar i ekipa iz rukovodećih tijela dodijelili milijun kuna za troškove reprezentacije. Što bi u narodu rekli, “to im je za pojest i popit”! Na koncu, koliko se od tih milijun kuna stvarno pojelo i popilo, nitko zapravo ne zna, ali nitko zapravo i ne pita, što je suludo jer za to imamo ogranak državne službe koji se zove Državna revizija. Međutim, državna revizija nikada nije ušetala u HAVC da pogleda kako oni zapravo troše onaj dio novca koji nije namijenjen za poticanje filmske umjetnosti!

Gdje je državna revizija?!

Kako još nije službeno objavljen godišnji financijski izvještaj HAVC-a za 2014. godinu (a već smo ušli u prvu trećinu 2015.), morat ćemo se ravnati po onome iz 2013. godine gdje je HAVC potrošio nešto više od 81 milijuna kuna na sve ono što ime veze s umjetnošću, ali je sveukupno potrošeno 88,03 milijuna kuna pa je pitanje na što je otišlo gotovo sedam milijuna kuna. Kad izbacimo plaće zaposlenika i održavanje ureda, ispada da su u ova teška vremena potrošili tri, četiri milijuna kuna na večere, promocije, službena putovanja i slično. Državnoj se reviziji nije dalo s time zamarati jer, kako doznajemo, oni dolaze samo na zahtjev.

Sve to u režiji Hrvoja Hribara, čovjeka za kojeg se u kuloarima priča da od svoja dva fakulteta jedan nikada nije završio te da je diplomu za filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti nikad nije dobio. Koju god diplomu Hribar zapravo imao, sigurno nije s Ekonomskog fakulteta jer da ovako troši u privatnoj tvrtki odavno bi bio na burzi. No, kad si u državnoj službi i kad ti je kućna prijateljica ministrica kulture, može se i ovako. No, sad kad Andree nema, čini se da tako više ne može i da je pad Hrvoja Hribara samo pitanje vremena.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.