fbpx
Foto: Pixabay

OZBILJNO UPOZORENJE IZ HANFE: Ne nasjedajte nekim oglasima na društvenim mrežama, izlažete se kaznenom progonu!

Autor: Dnevno.hr

HANFA u priopćenju upozorava građane kako su se na društvenim mrežama pojavili oglasi osoba koje se predstavljaju kao agencije i traže financijske kurire.

“Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) skreće pozornost javnosti na to da su se na društvenim mrežama pojavili razni oglasi osoba ili samoprozvanih ‘agencija’ koje su u potrazi za tzv. ‘financijskim kuririma'”, piše HANFA te upozoravaju javnost da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca”, dodaju.

HANFA objašnjava kako se na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima – tzv. ‘financijskim kuririma’.

Financijski kuriri

“Osoba koja prihvati posao ‘financijskog kurira’ zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. ‘agentu/agenciji’ od kojih je i prihvatila posao”, objašnjava HANFA.

Upozoravaju građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika – ‘financijskog kurira’ potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca”.

“S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu”, napominje HANFA.

Hrvatske građane pozoivaju da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenim mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, nego da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.