Screenshot: YouTube

OZBILJNO UPOZORENJE GLAVNOG NJEMAČKOG BANKARA: ‘Visoka inflacija bi mogla potrajati dulje no što se trenutno očekuje’

Autor: Dnevno.hr

Novi čelnik njemačke središnje banke Joachim Nagel u utorak je upozorio da bi visoka inflacija mogla potrajati dulje no što se trenutno očekuje, poručivši Europskoj središnjoj banci da mora biti spremna brzo prilagoditi monetarnu politiku, iako su dužnosnici ESB-a u više navrata isticali da cijene neće ubrzano rasti kroz dulje vrijeme, ukazavši na visoke troškove energije i naglasivši da bi se inflacija do kraja 2022. trebala ponovo spustiti ispod ciljanih dva posto.

Nagel je upozorio kako se ne bi trebalo previše pouzdati u te prognoze istaknuvši kako se visoke stope inflacije mogu pripisati jednokratnim čimbenicima koji će iščeznuti sami od sebe, ali nisu jedini uzrok.

Napominje kako su srednjoročne prognoze u ovom trenutku jako nepouzdane te bi cijene mogle rasti i slabije nego što se procjenjuje.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde je istaknula da građani mogu imati povjerenja da će središnja banka u slučaju potrebe stabilizirati inflaciju napomenuvši da je svjesna da rast cijena brine građane.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.