Screenshot

Ovom namirnicom mogli bismo nahraniti cijelu Europu: Ipak, postoji jedna ozbiljna prepreka

Autor: Dnevno.hr

Iako najčešće govorimo o Hrvatskoj u negativnom kontekstu i pritom vadimo statističke podatke koji to potkrepljuju, Lijepa naša se ipak ima čime podičiti. Naime, imamo više košnica po glavi stanovnika nego bilo koja druga europska zemlja. S obzirom na to da proizvodimo meda više od vlastitih potreba, otvara se prilika za dobru zaradu.

Naime, u europskim se zemljama proizvodi svega 50 posto njihovih potreba za medom. Hrvati bi stoga trebali poraditi na imidžu i marketingu, jer je sve teže prodati med po dobroj cijeni na kućnome pragu.

“U maloprodaji jako malo prodajemo meda. To je dosta prezasićeno i ima uvoza, tako da se protiv toga teško boriti. Onda dosta toga prodamo u veleprodaju, ali to je mizerna cijena, što bi se reklo”, objasnio je za HRT Goran Podrugović iz Udruge pčelara Vukovar 91.

Pinterest

Plasman na tržište

Jedan od prvih koraka k boljem plasmanu proizvoda je okrupnjavanje proizvođača i poboljšanje tehnologije. Tako se u vukovarskoj tvrtci proizvede čak 10 tona meda mjesečno. “Mi smo jednostavno došli u situaciju da smo napravili punionicu po HACCP-u kako bi bili u mogućnosti otkupiti tržišne viškove, ne samo od svih naših članova, nego od svih ljudi koji se bave pčelarstvom u Slavoniji i Baranji”, kazao je Ivan Dumendžić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar 91.

Cilj im je puniti domaćih pčelara i plasirati ga na tržište. Priliku im je pružio jedan domaći trgovački lanac. “Upravo tim nastupom u našim domaćim lancima i u stranim trgovačkim lancima otvara se prostor ne samo za područje EU-a nego za širi globalni prostor cijeloga svijet”, istaknuo je Zvonimir Filipović s Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

U plasmanu proizvoda mogu pomoći i hrvatski građani. Iako iza svega stoji lijepa priča s potencijalom za uspjeh, treba reći kako Europljani u prosjeku na godinu pojedu do osam kilograma meda. Hrvati, pak, u istom razdoblju potroše samo pola kilograma ove prirodne slastice.

Ogromna je razlika konzumirate li med ujutro ili navečer: Potpuno drugačije djeluje na vasAutor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.