Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ovoliko prosječni Hrvat ima na štednji: Većina za tu svotu mora raditi godinu dana

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Depoziti stanovništva u Hrvatskoj krajem kolovoza iznosili su ukupno 37.6 milijardi eura, što predstavlja godišnji rast od 2.6 milijardi eura ili 7.5 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB). Ovom rastu depozita pridonijeli su dobri financijski rezultati ostvareni tijekom turističke sezone i proces pristupanja europodručju.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX ILUSTRACIJA

Od toga se 28.9 milijardi eura odnosi se na prekonoćne depozite, dok je 8.7 milijardi eura oročenih depozita. Povećanje depozita u bankama, osobito tijekom posljednjih mjeseci prethodne godine, dijelom je posljedica prelijevanja gotovog novca iz optjecaja u banke u kontekstu pristupanja europodručju kako bi se kunska sredstva automatski konvertirala u eure. Kunska gotovina u optjecaju izvan banaka smanjila se s 4.7 milijardi eura polovicom 2022. na dvije milijarde eura krajem 2022. i na 700 milijuna eura krajem kolovoza 2023.


Zagreb ima najveći udio u depozitima

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), Grad Zagreb ima najveći udio u depozitima stanovništva, s 28.4 posto, što čini 10.6 milijardi eura depozita kućanstava krajem kolovoza. Koncentracija depozita također se primjećuje u primorskim županijama, gdje se nalazi 42.1 posto ukupnih depozita.

Prosječni depozit po stanovniku Hrvatske iznosi 9.714 eura, pri čemu Istarska županija prednjači s prosječnim iznosom štednje od 15.224 eura po stanovniku. Ostale županije s visokim prosječnim iznosom depozita uključuju Grad Zagreb, Primorsko-goransku županiju, Dubrovačko-neretvansku županiju i druge.

Depoziti porasli u skoro svim županijama

U usporedbi s prethodnom godinom, depoziti su porasli u svim županijama osim u Zagrebačkoj županiji, gdje je zabilježen mali pad od 0.1 posto. Najveći rast zabilježen je u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje su depoziti porasli za 15.7 posto.

Banka povukla potez koji se nikome neće svidjeti: Biti će pogođene tisuće ljudi

HNB ističe da je rast depozita stanovništva tijekom protekle godine utjecao na izdavanje državnih obveznica koje su građani prvi put upisali na primarnom tržištu tijekom 2022., što je iznosilo 1.3 milijarde eura. Također, povećanje kamatnih stopa na oročene depozite utjecalo je na povećanje udjela oročenih depozita stanovništva u ukupnim depozitima sektora.
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.