Foto: Marko Todorov / CROPIX

OVOGA U HRVATSKOJ NIJE BILO OD DOMOVINSKOG RATA! Plenkovićev ‘mladi lav’ ima ideju kako uzeti novac narodu: ‘Moglo bi proći, ljudima treba slatki mamac’

Autor: Ivana Jurišić

Ministar financija Marko Primorac je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” otkrio da država razmišlja o inovativnom modelu financiranja države.

“Radi se o modelu koji nije povijesno nov, ali se dugo nije koristio u Hrvatskoj, pa razmatramo bi li bilo dobro nešto takvo ponovno koristiti. Razmišljamo o omogućavanju intenzivnije participacije građana u izdavanju nekih obveznica potencijalnim novim zaduženjima. Likvidnost bankovnog sustava je prilično velika, razina depozita značajna, a kamatne stope na depozite su niske. Ako se dogodi da na vanjskim tržištima, gdje bi se mi trebali zaduživati, kamatne stope budu 5, 6 ili više posto, a s druge strane građani plaćanju 0 posto na depozite u bankama, tu smo mogućnost da građanima omogućimo da participiraju na tom tržištu”, rekao je ministar Primorac.

Prijedlog ministra Primorca komentirao je i ekonomist Ljubo Jurčić objasnivši kako je cilj Vlade uzeti štednju građana, zamijeniti je za obveznice i staviti je funkciju države.

“Teško je u ovom trenutku znati što će država odlučiti. Kako bi privukla građane, bilo bi najbolje da prinos na obveznice bude varijabilni, odnosno prosječna inflacija u prošloj godini plus dva posto. Tih dva posto bio bi sladak mamac građanima koji žele sačuvati svoj novac, iako bi u današnjoj situaciji građani bili sretni i da samo sačuvaju novac od inflacije”, objašnjava Jurčić.

Naglašava kako će te obveznice kupovati samo oni bogatiji, jer iako su banke jako likvidne, štednju u njima ima relativno malen broj građana.

Državi treba mir od pet godina

“Oni koji imaju novaca sada kupuju stanove jer ne žele da im se opet dogodi 2009. godina i pad vrijednosti investicijskih fondova. Takvi kupuju njemačke i američke obveznice, jer računaju da ako i dođe do nekog sveopćeg rata, Amerika će zadnja pasti. Na drugu stranu imamo 200 tisuća blokiranih, stotine tisuće na rubu siromaštva, takvi sigurno neće kupovati obveznice” , kaže Jurčić.

“Što se tiče malih ljudi koji na banci imaju možda 5 ili 1o tisuća eura, oni te novce čuvaju za crne dane, nisu oni ti koji će ulagati u obveznice. Pitanje je kakav će se prinos obračunavati, što će Vlada odlučiti. Ona treba napraviti nešto čime bi kupnju obveznica zasladila i običnim građanima”, kaže Jurčić.




Objašnjava kako treba vidjeti hoće li se te obveznice već drugi dan prodavati na otvorenom tržištu.

“To se može napraviti u SAD-u. Europski sustav je dosta dugo bio konzervativan pa se dugo nije smjelo trgovati s njima. U svakom slučaju država treba najmanje pet godina mir, da mora vraćati novac. Treba uzeti novac od naroda kojem je izdala obveznice da može zaustaviti pad gospodarstva, pokrenuti gospodarstvo i da onda to pokrenuto gospodarstvo može otplaćivati te obveznice”, kaže Jurčić.

Napominje kako država davno nije koristila ovaj način sudjelovanja građana u zaduživanju države.




“Početkom Domovinskog rata država je stimulirala ljude da kupuju državne obveznice. To je bilo tada jednokratno, na neki rok od 10 do 15 godina, vidjeti ćemo što nće sada država smisliti”, zaključuje Jurčić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.