Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ovog ljeta ćemo opet ostati bez svoje hrane: Dovoljno proizvodimo samo ove dvije kulture

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ove godine u Hrvatskoj se kukuruzom planira zasaditi 280 tisuća hektara kukuruza, 10-ak tisuća više nego prošle godine. Riječ je o našoj najzastupljenijoj kulturi koje imamo više nego dovoljno za svoje potrebe.

Govoreći o cijenama kukuruza, Mladen Jakopović, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore je gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao da sve ovisi o proizvodnji: “Ako će biti dobra proizvodna godina, da ćemo imati za izvoz, ali normalno onda je cijena u okruženju nešto niža. Kada je lošija godina, onda su cijene više, ali naravno svima nedostaje”.

Govoreći o samodostatnosti u proizvodnji hrane, Jakopović je istaknuo da je Hrvatska, osim u pšenici i kukuruzu, relativno slabo samodostatna u drugim kulturama te da se poljoprivrednici teško odlučuju na prelazak na nove kulture zbog visokih ulaganja u mehanizaciju i nedostatka financijskih sredstava. To je jedan od razloga za visoke cijene hrane u Hrvatskoj.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Moramo mijenjati svijest

“Hrvatska vrlo malo može utjecati na cijenu hrane, zbog toga jer je naša proizvodnost otprilike na razini 0,7-0,8 posto Europske unije, a dio smo te zajedničke poljoprivredne politike i zajedničkog tržišta. Zbog toga sve ono što se događa u okruženju preljeva se u Hrvatsku”, rekao je Jakopović dodajući da krizne situacije poput pandemije COVID-19 mogu rezultirati ekstremnim promjenama cijena te da je važno promicati svijest o potrebi za većom proizvodnjom i preradom hrane u Hrvatskoj.

Vujčić pojasnio Hrvatima kada će početi padati cijene hrane: Evo što moramo napraviti

“Iluzorno je da budemo mi u svemu samodostatni, ali činjenica je da moramo mijenjati svijest i da idemo u veće dohodovne kulture, preradu i da ne izvozimo čiste sirovine, nego da konačno što više ostane u Republici Hrvatske te sirovinske baze i da kroz prerađevine, prije svega kroz meso, utrošimo tu sirovinu”, poručio je Jakopović.
Saša Feletar, vlasnik poljoprivredne tvrtke iz Botinca optimističan je u vezi sjetve: “Prošla godina je bila malo problematična pošto je bio jako veliki ulaz , a jako mali izlaz jako male cijene ali prinos nam je poslužio. Nadamo se a će ove godine biti puno bolje, 30% je manji ulaz ove godine, gnojivo je pojeftinilo, a zaštita i kukuruz ostali su na istom nivou kao i lani.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.