Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX / Ilustracija

OVO SU NOVE CIJENE GORIVA! Vozači na benzin i dizel odahnuli, jedna skupina ipak nije zadovoljna

Autor: Dnevno.hr

Vlada je na telefonskoj sjednici u petak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prema novoj uredbi cijena benzina i dizela je smanjena za desetak lipa, dok je plavi dizel ostao zamrznut.

“Sukladno donesenoj Uredbi način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak je za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo, i to sukladno formuli sa 7 dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri.

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan – butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu”, objavili su iz Vlade.

Nova cijena benzina je 10,49 kuna, što je 9 lipa jeftinije od dosadašnje cijene, a nova cijena dizela 12,19 kuna po litri, odnosno 10 lipa jeftinije nego dosad.

Plavi dizel stoji 8,49 kuna po litri, odnosno 9,99 kuna po kilogramu UNP za spremnike, što je porast za 30 lipa po kilogramu, te 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.

“Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile: 12,37 kuna po litri za benzinsko gorivo, 14,23 kuna po litri za dizelsko gorivo, 9,45 kuna po litri za plavi dizel, 11,84 kuna po kilogramu UNP za spremnike i 16,58 kuna po kilogramu UNP za boce”, istaknuli su iz Vlade.

 




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.