fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

OVO SU NAJVEĆI DOBITNICI: Ulazak u Schengen i sporazum sa SAD-om ogroman je vjetar u leđa

Autor: Dnevno.hr

Četvrtak 8.12.2022. postao je jedan od povijesnih dana za Hrvatsku.

Hrvatski ulazak u schengenski prostor uvelike će utjecati na daljnji tijek hrvatskog napretka.

O svemu su se oglasili i iz Hrvatske udruge poslodavaca:


“Potvrda ulaska Hrvatske u schengenski prostor snažan je poticaj daljnjem rastu hrvatskog gospodarstva. Uz pridruživanje Hrvatske eurozoni od 1. siječnja 2023. godine odluka pristupanja u Schengen hrvatskom će poduzetništvu dati dodatne mogućnosti i prilike za snažnije poslovanje na jedinstvenom EU tržištu, kao i jednostavnije i brže poslovanje.

Osim bržeg protoka roba Hrvatskoj članstvo u Schengenu otvara mogućnost boljeg iskorištavanja postojeće cestovne infrastrukture, koja je na zavidnoj razini kao i geostrateškog položaja, a u smjeru razvoja regionalnog pa i europskog transportnog hub-a prema trećim zemljama.

Također, jučerašnje potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih država značajan je iskorak u osnaživanju gospodarske suradnje dviju zemalja.
Taj dugo očekivani sporazum dat će novi vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima, kojima je Amerika važno tržište te donijeti nove američke investicije u našu zemlju.

Najveći potencijalni dobitnici su domaće djelatnosti u kojima je ključan intelektualni kapital: IT, farmacija, projektiranje, različite intelektualne usluge i sl. jer sada postaju još konkurentnije.

Američki investitori su nas do sada u nekim situacijama zaobilazili zbog dvostrukog oporezivanja, iako su drugi faktori za investicijsku odluku možda bili povoljniji, što je sporazumom riješeno. Konkurentnost naših izvoznika u SAD (posebno IT sektora) će porasti zahvaljujući poreznom rasterećenju.

Istovremenim ulaskom u Schengen i sporazumom s Amerikom, američkim investitorima olakšava se ulazak na EU tržišta preko Hrvatske, kao jedne od četiri zemlje koja s SAD-om ima status global entry partnera”, napisali su iz HUP-a.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.