Foto: Vojko Basic / Cropix

Ovo jelo je u dvije godine poskupjelo 200 eura: ‘Prisilili su nas dignuti cijene’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Turistička sezona u punom je zamahu, a turisti sve češće okreću leđa restoranima na jadranskoj obali. Cijene u Hrvatskoj za vrijeme sezone odavno su postale nepristupačne domaćima, ali zabrinjavajuće je što sad postajemo skupi i strancima koji imaju puno bolja primanja od hrvatskih građana.

I dok je u drugim hrvatskim gradovima još i moguće preživjeti sezonu za 100 eura na dan izvanpansionske potrošnje, na Hvaru je to izgleda nemoguća misija. Na internetskim stranicama može se vidjeti puno toga o ponudi pojedinih restorana na Hvaru, iako većina ugostitelja ne stavlja cijene.

Foto: Vojko Basic / Cropix

Kad se pogleda situacija na terenu, vidi se kako se porcija pečenih lignji nudi po cijeni od 32 do 35 eura, pečena janjetina od 26 do 35 eura, a miješana pizza između 13 i 14 eura, piše Slobodna Dalmacija.


Pašta sa škampima za 16 eura

Pola litre piva na Hvaru se plaća od sedam do osam eura, (ne)gazirani sokovi od četiri do pet eura, a dva decilitra vina od sedam do 10, pa čak i 14 eura, ovisno o kojem se vinu i sorti radi.

Ako se cijene usporede s onima iz 2021. godine vidi se kako su se lignje na žaru nudile za samo od 75 do 85 kuna, dakle od 10 do nešto više od 11 eura, a sada su čak 200 posto više.

Što se tiče one čuvene kuglice sladoleda, nju ćete na Hvaru platiti između dva do tri i pol eura. Komad pizze ćete platiti i do osam eura, a ako poželite jumbo pizzu iz novčanika ćete morati izvaditi i 80 eura.

To ne znači da se ne može naći i fini ručak za nešto niže cijene. Novinari Slobodne Dalmacije su u uvali nadomak Hvara našli odličnu pašta sa škampima za 16 eura. U gradu se isto jelo, kako doznajemo, prodaje po 19 eura.

Kokteli su u toj uvali po 11 eura, a u gradu od 13 do 24 eura, pola litre piva je pet eura, sokovi idu po četiri eura, a dva “deca” vina za tri i pol eura.

Kuhari traže tri tisuće eura

Vlasnici restorana kažu kako su morali dignuti cijene jer je Splitsko-dalmatinska enormno povećala koncesijske naknade, a Grad Hvar tri posto od (prijavljenog) prometa.




Kad se tome dodaju PDV te druga davanja državi i lokalnoj vlasti, a teško je naći konobara ispod 1.500 eura mjesečne plaće, a kuhari traže 3.000 eura.

Jedan slučajni prolaznik koji posljednjih godina živi i radi u Njemačkoj, komentirao je kako smo u Hrvatskoj “dobro zamijenili kunu u euro”.

Ono što je prije koštalo 50 kuna, sada zapada i do 50 eura. Njemačka je jeftinija od Hrvatske, a veliki trgovački lanci prije sezone povećavaju cijene artikala. Nakon završetka ljeta ih vrlo teško ili nikako ne vraćaju natrag.




Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.