fbpx

Ovo je nova euronovčanica! Smaragdna brojka korak je više u zaštitnom dizajnu novih 10 eura

Autor: T. Pšenko

Metodom "osjeti, pogledaj i nakreni" novčanicu je lako provjeriti.

Nova euronovčanica od 10 € iz serije Europa stiže u uporabu 23. rujna 2014. Yves Mersch, član Izvršnog odbora ESB-a odgovoran za novčanice izjavio je da je iznimno važno da svi koji se služe euronovčanicama mogu to činiti i dalje s potpunim povjerenjem. Tomu u prilog ide i činjenica da je nova novčanica od 10 eura, kao i ona od 5 eura poboljšana novim zaštitnim obilježjima. Osim što ima novi dizajn, hologram i vodeni znak prikazuju portret Europe iz grčke mitologije. Na njoj se nalazi i “smaragdna brojka” pa kada se novčanica nakrene, na brojci se uočava svjetlosni efekt, a brojka mijenja i boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Metodom “osjeti, pogledaj i nakreni” novčanicu je lako provjeriti.

Kako bi se iskoristile zalihe, Europska središnja banka u svom priopćenju ističe da će se stara novčanice od 10 € iz prve serije također izdavati. Povučene će biti tek u kasnijoj fazi. 


Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.