Foto: Screenshot/HRT

Ovo je najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj: ‘Zbog brze zarade imat ćemo veliku štetu’

Autor: M.P.

Nekretnine na jadranskoj obali prosječnoj hrvatskoj obitelji teško su dostupne, ali ne i strancima. Posjedovati nekretninu na dobroj lokaciji, na kojoj se može i lijepo zaraditi od turizma, mnogima je privlačno. No, gradovi na obali s time se sve teže nose. Primjerice, u Zadru niče zgrada do zgrade, a infrastruktura i zelenilo to, nažalost, ne prate.

Tamo se svake godine izda oko 400 građevinskih dozvola za kuće i zgrade. Građani kažu, malo su pretjerali. Žale se što nema zelenila, a mahnito se grade naselja. Cijena četvornog metra u novogradnji je od 2800 eura na više. Graditeljstvo u procvatu, prodaja baš i ne.

“Ako ne kupuje primarno lokalno stanovništvo jer nije u mogućnosti, nije kreditno sposobno ili nema neka druga sredstva financiranja, kupit će stranci”, ističe Vedran Vinketa, agent za nekretnine. Koliko će njih poslije postati apartmani, ne zna se. Mogu se registirirati u svakom trenutku jer im to nitko ne brani.

Foto: Screenshot/HRT

Dugoročna šteta zbog kratkoročne koristi

Darko Kasap, pročelnik za prostorno uređenje i građenje Grada Zadra, smatra da bi bilo dobro da se na neki način regulira način prelaska stambenih jedinica u apartmane. Ove godine je podneseno više od 2700 novih zahtjeva za kategorizaciju apartmana, lani ih je bilo čak 6.000.

“Mi nismo destinacija masovnog turizma, to daje neke kratkoročne rezultate ako idemo u brojkama i brze zarade, ali dugoročno, to radi puno veću štetu”, ističe Ante Sjauš, pročelnik Odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Novi urbanistički plan Grada Zadra u završnoj je fazi. “Veće količine zelenila, više prostora između zgrada, preslagivanje volumena, ograničenje broja stambenih jedinica, povećanje broja parkirnih mjesta i u svakom slučaju poticanje izgradnje hotela visoke kategorije”, naglašava Darko Kasap. Ali stroža pravila za ovu šumu zgrada dolaze prekasno.

Užasnula ga odvratna navika Hrvata: ‘Pa vidio sam žene s djecom kako to rade’
Najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

Lana Mihaljinec Knežević, članica Predsjedništva poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori za HRT je rekla kako je na našoj obali izuzetno veliki postotak kupovanja nekretnina stranih kupaca. “Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stranci kupuju ovdje nekretnine kao investiciju. Jedan je od razloga što mogu ostvarivati velike prihode kroz turistički najam koji je nisko oporezovan”, govori.

Branko Papeš, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije navodi da Hrvatska spada među 30 posto najskupljih lokacija u EU, no kako kaže, priuštivost nije znatno drugačija od ostatka Europe.
“Najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj je Zadar. Morate izdvojiti 17,9 godina svih prihoda kako bi mogli kupiti prosječnu nekretninu, u Dubrovniku je to 16,9. No i u Münchenu se mora raditi 15 godina da si priuštite stan od 100 kvadrata, a u rimu 15,7 godina. Najskuplji su Milano 19,6, Beograd 19,4”, istaknuo je.

Mihaljinec Knežević je kazala kako je naše tržište nekretnina fenomen i ono se često ne ponaša u skladu s makroekonomskim faktorima. “Ne vidimo drastičan pad cijena kao što je to bilo 2008. i 2009. godine. Tada smo imali veliki fond neprodanih stanova, a sada nekretnina nemamo dovoljno”, govori.

Hrvati ovdje hrle na ljetovanje, ali nakon ovog možda neće: ‘Čisti bezobrazluk je koliko traže’

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.