Foto: Unsplash

Ove nekretnine nitko ne želi kupiti: Kupci bježe glavom bez obzira iako je cijena niska

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Iako su stanovi za prodaju i iznajmljivanje u Njemačkoj sve skuplji i rjeđi, internetski portal Kleinazeigen je objavio da bez obzira na sve mnogi nikad ne bi ušli u stan ili kuću u kojoj je počinjeno ubojstvo, javlja dpa.

Foto: Unsplash

Istraživanje koje je naručio YouGov institut navodi da bi se u takav stan uselilo 40 posto ispitanika, a za 16 posto je ključno da se zločin dogodio davno, piše Fenix magazin.


Više bi se muškaraca odlučilo na kupnju

Portal piše da se više od trećine od 2.051 ispitanih, čak 37 posto ispitanih, nikada ne bi preselilo u područje gdje je netko jednom ubijen, dok nešto manje od četvrtine, 23 posto, kaže da to nije sigurno.
Među njima 32 posto je sigurno da bi se iselili iz stana kada bi zamišljali da se u njemu dogodilo ubojstvo, a njih 15 posto bez obzira na to kada se to dogodilo, dok bi se 17 posto odlučilo prema tome koliko je vremena prošlo od nesretnog događaja.

Foto: Unsplash

Više od dvije petine ispitanih, 43 posto, inzistira da ni pod kojim uvjetima ne bi iselili iz svog stana. Na pitanje anketara bi li po povoljnoj cijeni kupili stan u kojem se dogodio krvavi zločin, potvrdno je odgovorilo samo 40 ispitanih. Više muškaraca nego žena je reklo da bi kupilo stan s krvavom prošlošću ako je cijena povoljna, njih 53 posto u odnosu na 28 posto.

Iskustvo je pokazalo da se nekretnine na kojima se dogodio nasilni zločin često mogu povoljnije kupiti i unajmiti.

Godinama nitko nije htio kupiti kanibalovu kuću

“U stručnim krugovima govorimo o umanjenju vrijednosti koje, ovisno o vrsti, stupnju nasilja i proteklom vremenu, umanjuje vrijednost stana između 10 i praktički 100 posto, objašnjava Michael Schick, direktor  berlinske agencije za nekretnine.

Hrvatica otkrila na koje je načine šef svakodnevno maltretira: ‘Ženo, daj otkaz i bježi’

Primjer kuće “Rotenburškog kanibala” Armina Meiwesa pokazuje koliko kriminal odbija ljude od zločinom umrljanih nekretnina. Njegovu kuću, ni nakon drastičnog sniženja, godinama nitko nije htio kupiti, sve dok u travnju nije konačno izgorjela.
Meiwes je 2001. ubio internetskog poznanika, raskomadao ga i pojeo dijelove tijela. Krajem sljedeće godine uhićen je, a sada služi doživotnu robiju u Kasselu.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.