Foto: Unsplash/Ilustracija

Ove biljke s malo ulaganja donose odličnu zaradu: Mogu ih saditi i potpuni početnici

Autor: M.P.

Uzgoj biljaka nije jednostavan posao, a treba imati u vidu i računicu što je najisplativije zasaditi i koliko se brzo stiže do profita. Ipak, postoje određene kulture koje se preporučuju čak i početnicima, a to je uglavnom ljekovito bilje.

Ako još uvijek niste odlučili kako pokrenuti biznis, a posjedujete zemljište, posljednjih godina sve je veća potražnja za ljekovitim biljem. Ulaganja su minimalna u odnosu na druge kulture, a zemljište se ne mora mnogo održavati. Za jedan hektar zasada pod nanom, kamilicom, nevenom ili drugim ljekovitim biljem potrebno je od 1.200 do 2.500 tisuća eura.

Za taj novac možete kupiti sjeme, zasaditi bilje i pripremiti zemljište. Ukoliko pak želite modernizirati prodaju ljekovitog bilja, onda je potrebno uložiti još stotinjak eura za kupnju ukrasne ambalaže, kako bi proizvod bio primamljiviji na tržištu. Kada se sve proračuna, prihod od ovog biznisa može iznositi od 2.500 do 6.500 eura po hektaru.

Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Mala ulaganja za dobru zaradu

Primjerice, bijeli sljez traži oko 2.000 eura ulaganja po hektaru, a donosi oko 6.500 eura prihoda po hektaru s najmanje 4.500 eura profita po hektaru. Neven traži oko 1.800 eura ulaganja po hektaru, može donijeti oko 4.000 eura prihoda po hektaru i 2.000 eura profita.

Bosiljak po hektaru traži 1.200 eura ulaganja, s prihodom od oko 2.500 eura po hektaru i profitom od 1.300 eura. Kada je riječ o ljekovitom bilju, stručnjaci savjetuju da je najbolje uzgajati višegodišnje biljke, jer su manja ulaganja.

Treba imati u vidu da postoje razlike u tržišnoj cijeni između bilja koje je uzgojeno organski i onog na konvencionalan način, jer su cijene organskih otkosa znatno više. Također, valjalo bi znati da je isplativost uvjetovana i dostupnošću sezonske radne snage, postojećom opremom za kvalitetnu obradu nakon žetve i adekvatnim transportom.

Foto: Pixabay

Ljekovito bilje je isplativije od drugih kultura

Ono što treba znati i što pokazuju istraživanja i iskustva drugih je da je isplativije uzgajati ljekovito bilje nego neke druge poljoprivredne kulture, a prihod može biti i do tri puta veći od onoga što se uloži.
“Matičnjak je, primjerice, biljka koja može donijeti dobru zaradu, jer raste i razvija se desetak godina. Svake godine ova biljka daje određeni prihod, a ulaganja su minimalna. Da bi se podigao zasad matičnjaka na jednom hektaru površine, za sjeme, gnojivo, radnu snagu, zaštitu u prvoj godini treba uložiti oko 1.200 eura, a od toga je prihod oko 1.500 eura“, objasnila je Svetlana za Agroklub.

Keramičar iz Hrvatske objavio kako stvarno stoje stvari: ‘Evo koliko zaradim mjesečno’
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.