fbpx
Foto: Luciano Mutavdzija / CROPIX

OVAKO VARAJU UMIROVLJENIKE: ‘To treba ukinuti odmah, ostave ih bez ičega’. HSU ima novi prijedlog

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska stranka umirovljenika predlaže da se ukinu ugovori o dosmrtnom uzdržavanju jer ti ugovori često završe prevarom umirovljenika koji su dovedeni u položaj da ostanu i bez uzdržavanja i bez imovine koja potpisom prelazi u vlasništvo uzdržavatelja.

To je jedna od mjera iz HSU-ovog prijedloga interventnih mjera za ublažavanje negativnog utjecaja inflacije na standard i položaj umirovljenika i starijih osoba u Hrvatskoj.

HSU podsjeća da je za ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju zainteresiran velik broj umirovljenika, jer time žele osiguravati svoju materijalnu i socijalnu sigurnost u starosti, dajući zauzvrat svoju imovinu (u pravilu nekretnine).


Ukinuti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju, ostaviti samo one o doživotnom uzdržavanju

Međutim, to otvara veliku mogućnost da ostanu i bez uzdržavanja i bez imovine, jer njihova imovina samim činom potpisa ugovora prelazi u vlasništvo pružatelja dosmrtnog uzdržavanja.

“Radi toga, smatramo da treba sasvim onemogućiti sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju te ostaviti samo mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, ali i tu uz daleko veću kontrolu, evidenciju i besplatnu pravnu pomoć umirovljenicima prilikom sklapanja ugovora”, priopćio je HSU.

Ta stranka predlaže da se ugovori o dosmrtnom uzdržavanju sasvim uklone iz Zakona o obveznim odnosima, jer njihovo sklapanje za korisnike uzdržavanja u pravilu završavaju prijevarom osobe kojoj treba takva usluga.

Podsjetimo, osnovna razlika između ovih ugovora je trenutak prijenosa imovine: kod ugovora o doživotnom uzdržavanju to je trenutak smrti primatelja uzdržavanja, a kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju do prijenosa imovine dolazi odmah nakon sklapanja ugovora.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.