fbpx
Foto; Ivana Nobilo / CROPIX

OVAKO SE ZARAĐUJE NA IZNAJMLJIVANJU STANA! Fino se pune džepovi: Ovoj svoti se ni mi nismo nadali

Autor: Ivana Jurišić

Isplati li se kupiti stan za najam pitanje je koje se pitaju mnogi građani s viškom novaca na bankovnom računu. S burzovnim indeksima koji su više u minusu nego u plusu i nikad nižim kamatama na oročenu štednju čini se kako je ulaganje u nekretnine jedino što vam preostaje ako ne želite izgubiti svoj novac zbog inflacije. Ali je li stvarno tako?

Svatko onaj koji je prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci pokušao unajmiti stan u glavnom gradu, na trenutak je doživio šok. Naime, cijene najma nikad nisu bila više.

Prema jednom internetskom portalu u Zagrebu se trenutačno u najam daje 3.441 nekretnina. Od toga su samo njih 104 do 300 eura, a kratki pogled na oglase vam odaje i zašto imaju takvu cijenu. Uglavnom je riječ o neadaptiranim stanovima u kojima je namještaj još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ima i časnih iznimaka, ali te su uglavnom na udaljenim lokacijama na kojima nema javnog prijevoza.


U kategoriji do 700 eura može se naći 1410 oglas, dok je onih iznad 701 euro najviše, preko 1.900 stanova. Zabrinjava činjenica što se više od trećine stanova, njih 1.158 iznajmljuje po cijeni od tisuću eura naviše.

Cijene porasle za 20 posto

Agentica za nekretnine Klara Kreger kaže kako prosječne cijene najma jednosobnih stanova u centru Zagreba postižu cijenu oko 350 do 500 eura, zavisno od stupnja uređenosti.

“Dvosobni uređeni stanovi postižu cijenu od 600 do 700 eura i nema neke velike razlike u cijenu između centra grada i kvartova koji se nalaze u tramvaj zoni. Nešto niže cijene najma možemo vidjeti na rubnim dijelovima grada, koji su vezani isključivo na autobusne linije. Cijena najma kvadrata kod manjih stanova je viša nego cijena najma kvadrata većih stanova”, rekla nam je Kreger dodajući kako su cijene najma u zadnjih 18 mjeseci porasle za oko 20 posto.

“Do porasta cijena najma došlo je zbog izražene inflacije i zbog velike potražnje, a manjka ponude. Veliki broj stanova koji su iznajmljivani za dugoročni najam vraćeni su natrag u kratkoročni najam nakon stanke uzrokovane koronavirusom, čime je cijena dugoročnog najma značajno porasla. Utjecaj na cijenu najma imali su i Ukrajinci koji su doselili u Hrvatsku”, smatra Kreger.

Povrat od pet posto na investiciju

Što se tiče prosječne cijene četvornog metra prodanog novoga stana u Zagrebu, ona je u 2022. godini iznosila je 19.422 kune (2,577 eura) što je 32,4 posto više nego godinu prije, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). U velikom broju novokupljenih stanova ne živi nitko, kupljeni su za investiciju, za iznajmljivanje podstanarima.

Da bi nekretnina kupljena za iznajmljivanje bila isplativa, potreban je povrat od pet posto na investiciju u roku od 20 godina. Lijepo uređen dvosoban stan od 50 kvadrata u Zagrebu se trenutačno bez problema može iznajmiti za 650 eura, čak i ako nije riječ o strogom centru i popularnim dijelovima grada. Takav stan ćete ako gledamo prosječnu cijenu kvadrata platiti 128,850 eura. Da bi vam se stan isplatio trebali biste godišnje na njemu zaraditi 6.442 eura godišnje, odnosno 536 eura mjesečno. Ako pretpostavimo da vlasnik plaća porez na dohodak imovine, on se plaća na svotu najamnine umanjene za 30 posto izdataka po stopi od 10 posto.
Nakon plaćenog poreza od 45,5 eura, našem vlasniku ostaje 604,5 eura. Na to se mora platiti još i pričuva koja iznosi 70 eurocenti po kvadratu. Za pričuvu će vlasnik platiti još 35 eura, što znači da mu ostaje 569,5 eura. Tu bi trebalo još dodati trošak održavanja stana od pet posto, što je zapravo 32,5 eura. Kada sve izračunamo našem vlasniku ostaje 537 eura mjesečno, odnosno nešto malo više od 5 posto povrata.

Gledajući tu računicu, izgleda kako su bili u pravu oni koji su rekli kako je ulaganje u nekretnine najbolji posao u Hrvatskoj. Naravno, to je tako sada kada su najamnine relativno visoke, a kamate u banci niske. Što će biti u budućnosti teško je reći, ali svaka investicija, uključujući i onu u nekretnine nije bez rizika.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.