Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX, Ilustracija

Ovako nešto nismo vidjeli od Jugoslavije: Evo što trebaju znati svi koji žele kupiti stan

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hoće li nam se opet dogoditi 2018. godina i veliki pad cijena nekretnina, pitaju se mnogi mladi ljudi koji pokušavaju prvi put u životu riješiti svoje stambeno pitanje.

Ekonomisti iz Bank of America trenutno smiruju zabrinutost oko potencijalnog pada cijena nekretnina, ističući razlike između trenutne situacije i Velike recesije 2008. godine.

Prema njihovom mišljenju, trenutačno se tržište nekretnina više poklapa s onim iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, nego s onim iz 2008. godine kada je krah tržišta nekretnina u SAD-u uzrokovao krizu od kojih se mnogi nisu još ni danas oporavili.

Nema znakova pretjerane gradnje

Američki ekonomisti Jesse Park i Michael Gapen u svojoj analizi navode da ovaj put nema znakova pretjerane gradnje ili prekomjernog zaduživanja stanovništva, što je bio slučaj prije Velike recesije, piše CNBC.

AP Photo/Nick Ut, File/Guliver

Trenutačno tržište nekretnina suočava se s posljedicama stroge monetarne politike, slične onoj iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Unatoč tim sličnostima, ekonomisti Bank of America upozoravaju na izazove koji stoje pred tržištem nekretnina. Podsjećaju da je građevinska aktivnost sada niža u usporedbi s razdobljem prije Velike recesije, kada su SAD bile u fazi intenzivne gradnje.

Banke su lako davale kredite građanima kako bi potaknule gospodarstvo,  a dug kućanstava dosegnuo je razinu jednakom raspoloživom dohotku.
Analitičari tvrde da se današnje prilike više mogu usporediti s onima iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je visoka inflacija prisilila središnju banku FED da značajno poveća kamatne stope, čak do 18 posto što je uništilo mnoge obitelji.

Kamate na kredite skočile

To je ozbiljno utjecalo na tržište nekretnina jer su kamate na stambene kredite znatno skočile, čime se generacija baby boomera suočila tijekom kupovine svojih prvih domova.

Slično tome, danas su kamate na stambene kredite porasle na prosječnih 7,49 posto, što je posebno utjecalo na generaciju milenijalaca.
Zatvara se trgovina koju obožavaju Hrvatice: Poslali važnu obavijest kupcima

Unatoč navedenim sličnostima, analitičari Bank of America ističu da će izazovi kao što su ograničena dostupnost nekretnina, visoke cijene te nedostatak radne snage ostati prisutni još neko vrijeme. Priuštivost nekretnina ostaje ključni problem jer rast cijena nadmašuje rast prihoda.

“Držite se, bit će turbulentno”, zaključuju ekonomisti.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.