Foto: Unsplash

Ovaj posao plaća se do 2.000 eura: Radi se iz ureda, a ne morate imati ni školu

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U Srbiji se svakog dana otvara sve više call centara. Poseban zamah dogodio se dolaskom korona virusa, kada su brojna “radna mjesta” preseljena u domove zaposlenika. Kako bi smanjili troškove u svojim zemljama, vlasnici tvrtki otvorili su tvrtke u Srbiji.

Za otvaranje pozivnog centra u Srbiji nije potrebna velika investicija, čime se privlače brojni vlasnici tvrtki koji žele smanjiti troškove u svojim matičnim zemljama, pišu Novosti.

Registrirano 139 aktivnih tvrtki

Prema podacima Agencije za privredne registre, samo u Beogradu postoji 218 takvih tvrtki koje se bave djelatnošću pozivnih centara. Trenutno je registrirano 139 aktivnih tvrtki i 79 poduzetnika koji upravljaju pozivnim centrima. Impresivno je da je njih 104 osnovano tijekom protekle dvije godine, a većina takvih poduzeća pripada vlasnicima iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Cipra.

Foto: Unsplash

Oglasne ploče prepune su atraktivnih ponuda za zapošljavanje u ovom sektoru. Sudeći prema oglasima, za većinu pozicija nije potrebno visoko obrazovanje ili specifične vještine. Osnovni zahtjevi uključuju poznavanje engleskog jezika i osnovne računalne vještine. Početna plaća varira oko 500 eura, dok iskusniji radnici mogu zaraditi i do 2.000 eura mjesečno.

“Rad u pozivnom centru zahtijeva dobro poznavanje informacija relevantnih za poslovanje. Iako nije lak posao, pruža širok spektar usluga i proizvoda te nudi dobru zaradu. Početne plaće kreću se oko 60.000 dinara, ali iskusni radnici mogu zaraditi i do 300.000 dinara”, rekao je Marko Vučetić iz tvrtke “Startuj Infostuda” dodajući da veći prihodi čekaju one koji dobro vladaju jezicima osim engleskog, poput njemačkog.

Dispečeri koji upravljaju kamionima s robom također imaju priliku za značajnom zaradom, često radeći za američko tržište. Ovaj posao uključuje organizaciju logistike između vozača kamiona i posrednika koji su u potrazi za prijevozom. Američke tvrtke zapošljavaju dispečere iz Srbije kako bi smanjile troškove poslovanja, s obzirom na niže cijene radne snage u Srbiji. Dispečeri s iskustvom mogu zarađivati i do 2.000 eura mjesečno, dok početnici mogu očekivati ​​plaće u rasponu od 65.000 do 85.000 dinara (554 do 725 dolara).

Raste interes za poslove dispečera

Ivana Fremer iz “Dispečeri.rs” portala objašnjava da svaki dispečer upravlja određenim brojem kamiona i organizira ture. Taj posao zahtijeva poznavanje terena, vremenske uvjete i osnovno poznavanje engleskog jezika. Dispečeri rade osam sati dnevno, uglavnom u skladu s radnim vremenom američkog tržišta, i to od 13 ili 14 sati do 23 sata. Ovisno o iskustvu i kompetencijama, plaće dispečera variraju. Trenutno, dispečeri u Americi zarađuju oko 75.000 dolara godišnje.
Ovoliko se zarađuje u poslovnicama Lidla, dm-a i Kauflanda

Interes za poslove dispečera raste, a osobito su traženi oni s iskustvom, koji su manjak na tržištu rada. S obzirom na niske plaće u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, sve više ljudi iz tih zemalja dolazi u Srbiju u potrazi za poslovima. Ivana Fremer nudi online obuke za one koji su zainteresirani za posao dispečera.
Povećanje broja pozivnih centara u Srbiji može se povezati s rastom internetske trgovine, koja je postala još popularnija uslijed pandemije koronavirusa. Ovi centri pružaju podršku kupcima diljem svijeta i postali su ključni igrači u vrijeme kada su mnoge fizičke trgovine zatvorene.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.