Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Ovaj HDZ-ovac je građanima dao da kroje proračun: ‘Većina prijedloga će biti prihvaćena’

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Kraj godine je vrijeme kad se donose proračuni za sljedećih 365 dana. Dok je Vlada, za razliku od prije, čak i prihvatila nekoliko amandmana oporbe na državni proračun, jedan HDZ-ovac je to pravo prenio izravno na građane.

Nakon što je održao javno savjetovanje o prijedlogu proračuna za 2024. godinu, načelnik Općine Klis, Jakov Vetma, odlučio je pitati svoje sugrađane na Facebooku u što bi rado uložili proračunski novac. O njihovim prijedlozima raspravlja se na Općinskom vijeću, gdje je u tijeku donošenje proračuna.

“Evo prilike i da ovdje napišete što želite u sljedećoj godini, a ja ću svaki komentar/prijedlog iznijeti pred vijećnike. U ovoj godini, kroz neovisno istraživanje, Općina Klis proglašena je najtransparentnijom općinom u našoj Splitsko-dalmatinska županija. Pa neka i ovaj čin bude u prilog tome da želimo općinu zadovoljnih ljudi, svjesni da ne možemo u svakom trenutku poznavati baš svaki problem i potrebu”, napisao je Vetma na Facebooku.

[ AJMO POJEDNOSTAVIT ]

U srijedu donosimo proračun za 2024. godinu. Iako smo ga uputili na e savjetovanje, gdje svatko,…

Objavljuje Jakov VetmaPonedjeljak, 27. studenoga 2023.

Vrtić, dvorana, ceste…

Prikupio je tako sedamdesetak komentara svojih sumještana. Većina ih se odnosila na komunalnu i prometnu infrastrukturu. Ipak, bilo je i konkretnijih prijedloga.

“Puno mladih i malo starijih Splićana s kojima sam pričao bi se rado doselili u Prugovo. Bilo bi predivno da se otvori mogućnost osnivanja prava građenja na nekretninama u vlasništvu Općine Klis u Prugovu i za građane koji nemaju prebivalište u Vašoj općini. Vjerujem da bi se moglo privući dosta obitelji iz Splita i krenuti s novim valom razvoja Prugova, time i cijele općine”, naveo je jedan žitelj.




Mnogo se Klišana i mještana okolnih mjesta požalilo kako je potrebno izgraditi novi vrtić, a školi pripojiti i školsku dvoranu. Načelnik Vetma poručio je kako je sve već u planu.

“Mi smo za sljedeću godinu predvidjeli i dobili od Europske unije 13 milijuna kuna (1.725.396,51 euro) za izgradnju novog vrtića. Mislim da smo u posljednjih 10 godina otvorili petnaestak, što manjih, što većih igrališta, primjerice, novi stadion u Prugovu i takve investicije. Što se tiče škole, ona je na neprimjerenom mjestu i nju ćemo izmještati. U proračunu za 2024. predviđena su sredstva za otkup zemljišta, a onda u suradnji sa Županijom i resornim ministarstvom idemo u izgradnju nove škole, koja će imati i dvoranu, jer je trenutno škola u Klisu nema”, poručio je Vetma za RTL Danas.

Novi vic u Saboru: ‘Znate li što je zajedničko HDZ-u i komarcima?’




U skladu s programom

Prijedlozi građana, ali i ono što načelnik najavljuje, u skladu su s Provedbenim programom Općine Klis za razdoblje od 2022. do 2025. godine, “kratkoročnim aktom strateškog planiranja koji se donosi za vrijeme trajanja mandata izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave”, što je do 2025. u Klisu pod ingerencijom HDZ-a.

“Općina Klis kontinuirano će razvijati i poticati poduzetništvo i gospodarstvo, modernizirat će infrastrukturu i održivo upravljati prostorom i okolišem te će povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva kroz kulturni i društveni razvoj”, misija je općinskih vlasti.

S tim u vezi nabrojeni su i prioriteti, poput modernizacije vodovoda i kanalizacije, izgradnje novih cesta, poticanja izgradnje kapaciteta za obnovljive izvore energije, razvoja poduzetničke infrastrukture, potpora poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, razvoj turističke infrastrukture i ponude, izgradnja dječjeg vrtića, stipendije za učenike i studente…

“Zakonski okvir je takav da se proračun predlaže, a vijećnici ga donose. Kroz amandmane i dodatne prijedloge naravno da ga usuglašavamo svake godine. Ono što smo dosad radili je da bismo to izvan javnosti donijeli pa bi onda ljudi dolazili tijekom godine i davali neke prijedloge. Želio sam da u ovo vrijeme, kad se donose odluke o proračunu da nam se jave, da nam kaže što ih najviše boli, što im smeta. Mi ne utvaramo, ne mislimo da u svakom trenutku znamo za svaki problem”, rekao je Vetma, zahvalio se građanima na angažmanu i poručio kako misli da će većina prijedloga biti prihvaćena.

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.