Foto: Foto: Ivana Grgic / Damir Krajac / CROPIX

Ova priča je upozorenje svima koji idu kupovati stan: ‘Ne morate pisati da sam bedast’

Autor: Ivana Jurišić

Na Facebook stranici Pravna pomoć svake malo se pojave priče za koje je teško povjerovati da su se dogodile u stvarnom životu, ali ova jedna koja je objavljena prije nekoliko dana upozorenje je svima koji bi u Hrvatskoj htjeli kupiti stan bez ugovora. Priču ovog čovjeka objavljujemo u cijelosti kako ju je napisao na spomenutoj Facebook stranici.

“Večer, ovo je priča za vjerovati ili ne. Kupio sam stan od rođaka (odgoj takav da ruka vrijedi više od papira). Dogovor je bio da ga isplatim za pet godina, odjednom, na rate, bilo kako (svjedoci supruga i baka). Nakon nekog vremena dao sam mu dio novaca, cca 1 godina, uredio stan, dao ga u najam, ali sve na njegovo ime. Najamnina ide meni (puno manji iznos od onog uloženog u stan), najmodavci kiriju većinom plaćaju meni na tekući račun.

Nakon nekog vremena prije dogovorenog roka idem isplatiti stan i rođak odustaje od dogovora. Ne želi vratiti novac uložen u stan i ne želi isti prodati. Naravno bilo je grubih riječi i izrežirano je zvao policiju, optužen za iznudu (nigdje nije spomenuo dogovor) i u situaciji sam da mu ne mogu ništa. Stan je njegov, podstanara je stavio novog, ne komuniciramo”, stoji u objavi na Facebooku.

Foto: Unsplash

Ne postoji pisani dokaz

Dotični se pita ima li uopće smisla u ovakvom slučaju pokretati neku tužbu: “Svjedoci postoje da mu se dao novac, da se uložilo u stan. Na kraju imam i uplate od najmoprimaca koji su meni plaćali stan. Ne radi se o malom iznosu novaca koji je utošen na uređenje i iznosu koji sam mu dao (postoje slike prije i poslije). Ne morate pisati da sam bedast, to i sam znam, najviše me smeta ta optužba za iznudu”, zaključuje svoju objavu.

Ovo je samo jedan od slučajeva u kojima ne postoji pisani dokaz i koje je poslije jako teško dokazati na sudu, o kojima smo već pisali nekoliko puta. Česti su tako oglasi na internetu gdje se nekretnine prodaju po cijeni koja je dosta ispod tržišne. Stan čija je tržišna cijena 300 tisuća eura prodaje se za upola manje, kuća koju nitko ne bi prodao za manje od pola milijuna eura, ovdje se prodaje za 270 tisuća eura. Obično je riječ o nekretninama koje nisu u fizičkom posjedu vlasnika i iz kojih je potrebno iseliti postojećeg stanara prije useljenja vlasnika.

U takvim slučajevima potrebno je biti jako oprezan, jer upravo oni koji su se odlučili kupiti takav stan znaju koliko je vremena i živaca potrebno kako bi se bivši stanar izbacio i novi vlasnik uselio u takvu nekretninu.

Foto: Duje Klaric / CROPIX, Ilustracija

‘Najbolje je otići javnom bilježniku’

Slični problemi se mogu dogoditi i kod iznajmljivanja stana, kada vlasnici ne mogu izbaciti podstanara, iako već mjesecima ne plaća ni režije ni stanarinu. Iako je zakon tu jasan i kaže da vlasnik stana može otkazati ugovor o najmu stana ako podstanar ne plati u ugovorenom roku najamninu i druge ugovorene troškove u svezi sa stanovanjem, u praksi to često zna biti drugačije i stvar zna mjesecima, ako ne i godinama završiti na sudu.
Odvjetnik Mijo Čulić za Dnevno objašnjava kako se cijela stvar može završiti puno brže i bezbolnije. “Žele li vlasnici i podstanari izbjeći parničenja u slučaju eventualnih nesporazuma, najbolje je otići javnom bilježniku i solemnizirati ugovor. U tom slučaju ugovor ima svojstvo ovršne isprave na temelju koje se odmah može ići na sudsko ovršenje ako jedna od dvije stranke ne ispuni uvjete ugovora” objašnjava Čulić dodajući da je važno da se prije solemnizacije točno reguliraju sve odredbe ugovora.

ZAMKE NASLJEĐIVANJA NAKON SMRTI RODITELJA! Odvjetnik otkrio kako si ljudi upropaste život: Pali u dužničko ropstvo, a ni krivi ni dužni
“Između ostaloga treba odrediti visinu najamnine i način plaćanja, vrijeme trajanja najma, odredbe o primopredaji stana, ništa se ne smije zaboraviti. Solemnizacija ugovora štiti i jednu i drugu stranu. Javni bilježnik sastavlja i ovjerava ugovor, s time da obje stranke moraju biti upoznate s tom činjenicom. Ako se onda dogodi da podstanar ne plati najamninu dva mjeseca, ne plati struju, imate ovršnu ispravu koja odmah stupa na snagu”, objasnio je Čulić.

Što će biti u slučaju s početka teksta, teško je procijeniti, ali prije bilo kakve velike novčane transakcije bilo bi dobro se savjetovati s odvjetnikom. Zlu ne trebalo.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.