Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ova banka daje najveće kamate na štednje: Ovoliko možete zaraditi

Autor: Ivana Jurišić

Većina najvećih hrvatskih banaka je u posljednja dva tjedna digla kamate na štednju. Kamate su najviše rasle u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB),  tri posto za rok od jedne godine. Kamate je digla i Raiffeisen banka (RBA) čiji klijenti mogu očekivati kamatu na dva posto za štednju oročenu na dvije godine.

Erste banka je još u travnju digla kamatnu stopu na eurske depozite, ovisno o roku oročenja, na 1 do 1,5 posto, a sada se trendu priključila i Zagrebačka banka koja od 2. listopada klijentima nudi nove, uvećane kamatne stope na proizvode oročene štednje.


Foto: Pixabay

Koliko ćete zaraditi ako u Zagrebačku banku odlučite položiti svoj teško oročeni novac saznati ćete ako odete na web stranicu banke i u kalkulator koji se nudi na njihovim stranicama upišete koliko novaca oročavate i na koji rok.

Najpovoljnije kamate na štednju

Mi smo odlučili izračunati koliko ćete dobiti ako novac uložite u banci koja trenutačno nudi najpovoljnije kamate na štednju, a to je HPB.

Riječ je o proizvodu Super štednja u sklopu kojega možete oročiti novac do 12 mjeseci.  Najniža uplata pri ugovaranju je 250,00 EUR, a kamatna stopa je fiksna, godišnja. Novac možete oročiti na 6, 9 ili 12 mjeseci, a kamata ovisi o razdoblju oročenja.

Za oročenja od šest mjeseci kamata je 2,80%, devet mjeseci 2,90% i na godinu dana 3,00%. Ugovaranje kamatne stope u većem postotku od visine redovnih kamatnih stopa (dogovorni postotni poen) nije
moguće.

Isplata kamate se obavlja jednokratno zajedno s glavnicom po isteku roka oročenja. Važno je napomenuti da na obračunate kamate Banka, u ime klijenta, obračunava i uplaćuje porez i prirez u skladu s pozitivnim propisima.

Naime, porez na štednju odnosi se na oporezivanje primitaka od kamata na kunsku i deviznu štednju fizičkih osoba, odnosno štediša. Primici po osnovi kamata na štednju jedna su od skupina primitaka koji čine dohodak od kapitala te od 1. siječnja 2015. godine podliježu oporezivanju stopom od 12%. Uz porez na kamate, štediše su dužni platiti i odgovarajući prirez, ovisno o tome imaju li grad ili mjesto u kojima žive prirez ili ne.

Prirez na kamatu

U primjeru Zagreba, ako je klijent oročio 1.000 eura na godinu dana uz kamatnu stopu od 3 % koliko se sada može dobiti u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), na ušteđeni iznos ćete na kraju razdoblja oročenja ostvariti kamatu u iznosu od 30 eura. Na tako ostvarene primitke od kamata banka obračunava i plaća porez od 12% što u ovom slučaju iznosi 3,60 eura. Kada od 30 eura oduzmemo 3,60 ispada da ćete na kraju roka oročenja imati 1,026,40 eura.
Ovako nešto nismo vidjeli od Jugoslavije: Evo što trebaju znati svi koji žele kupiti stan

Što se tiče prireza u slučaju Zagreba ćete morati platiti prirez na kamatu od 18 posto, odnosno u ovom slučaju 0,65 EUR.

U Bjelovaru, Čakovcu, Samoboru, Vukovaru, Koprivnici, Svetoj Nedelji, Krapini, Opatiji i brojnim drugim mjestima prirez nećete platiti jer ga nema.

Naravno, od 1. siječnja u cijeloj Hrvatskoj više nećete plaćati porez pa će i novac koji ste dobili od kamata na štednju vrijediti više.
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.