fbpx

Outsourcing postao bojno polje sindikalista i poslodavaca, a Vlada gura kompromis!

Autor: Marko

Teško je reći tko je ovdje u pravu. Istina je da imamo previše djelatnika u javnom sektoru, a istina je i da su prosječni hrvatski poslodavci prilično bešćutni prema svojim zaposlenicima. Na kraju ni jedno ne bi trebalo biti presudno. Jedino što je bitno je što žele one 24 tisuće radnika o kojima odlučuju drugi.

Nakon što se u javnosti proširila fraza spin-off, život se za 24 tisuće građana potpuno okrenuo, a riječ ‘outsourcing’ postala je bojno polje na kojemu se treba odlučiti o sudbini čistača, domara, kuhara i drugih popratnih zanimanja u državnim službama. Nakon velikih pobuna, Vlada se odlučila na kompromis (čitaj spin-off) koji bi trebao biti osnivanje državne megatvrtke u kojoj želi ugurati sve te djelatnike. Tako će oni još neko vrijeme biti državni zaposlenici.

Oni će nastaviti raditi na račun poreznih obveznika do trenutka dok se ta tvrtka ne proda. Hoće li biti riječi o agenciji ili tvrtki, nije ni bitno jer je krajnji rezultat isti. Tvrtka bi se kroz tri do pet godina trebala privatizirati. Također, tvrtka bi trebala potpisati ugovor s državom na trajanje od tri do pet godina te se nadaju da će do tada uspjeti s privatizacijom i “pranjem ruku” od tih ljudi. Pravo prvokupa imali bi upravo radnici tvrtke. To je samo jedna u nizu stavki Vladinog velikog plana da udovolji radnicima, a istovremeno uštedi koju kunu u državnom proračunu. U teoriji ima smisla, ali u praksi je ta ideja već našla svoje neprijatelje.

HUP protiv megatvrtke


Predstavnici poslodavaca nezadovoljni su odlukom Vlade da se napravi nova državna tvrtka te smatraju da je izbacivanje popratnih djelatnosti s “državne grbače” jedino pravo rješenje. Argument je naravno novac. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić iznijela je tezu da je godišnja ušteda s modelom megatvrtke oko 280 milijuna kuna. Na taj su se podatak odmah obrušili poslodavci s tvrdnjom da je to premala ušteda te da bi se čistim ‘outsourcingom’ ostvarila ušteda od čak 700 milijuna kuna. Drugim riječima, smatraju da je nepravedno da porezni obveznici i dalje plaćaju minimalno 400 milijuna kuna razlike iz svog džepa.

Također, spomenula se još jedna stavka u državnom troškovniku koja ide uz svaku državnu tvrtku. Poslodavci strahuju da je osnivanje te tvrtke zapravo paravan za političko imenovanje direktora, tajnica, menadžera srednje i niže razine… Kad dodate uz to najam ili gradnju prostora tvrtke, uredsku opremu i direktorov novi službeni auto, jasno je zašto je HUP skeptičan.

Sindikati protiv čistog ‘outsourcinga’

Kako to obično biva na hrvatskom tržištu rada, na jednoj strani imate poslodavce, a na drugoj strani sindikate. Sedamnaest ujedinjenih sindikata zadnja dva tjedna prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru kojim bi se zabranio outsourcing. Prema zadnjim podatcima, skupili su preko 300 tisuća potpisa, a nadaju se da će do kraja njihove akcije brojka biti bar za 100 tisuća veća.

Njihovi su strahovi znatno drugačiji od onih koje imaju poslodavci. Sindikati u Hrvatskoj nemaju povjerenja u privatni sektor i cijela ideja da se čistači, domari, kuhari iz državnih službi moraju sami organizirati i postati konkurentni da i sami dobiju državni natječaj da obavljaju poslove koje su i prije obavljali. Strah proizlazi iz dobro poznatog primjera do srži iskvarenog poduzetnika koji svoje zaposlenike tretira kao robove, a istovremeno im smanjuje ionako premale plaće.

Teško je reći tko je ovdje u pravu. Istina je da imamo previše djelatnika u javnom sektoru, a istina je i da su prosječni hrvatski poslodavci prilično bešćutni prema svojim zaposlenicima. Na kraju ni jedno ne bi trebalo biti presudno. Jedino što je bitno je što žele one 24 tisuće radnika s početka priče jer je riječ o njihovim životima.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.