Foto: Tomislav Maric

Otvoreni 15. Dani inženjera elektrotehnike: ‘Ubrzani procesi energetske transformacije nisu mogući bez modernizacije postojeće mreže’

Autor: Dnevno,hr

S rekordnim brojem preko 1.000 registriranih sudionika, na otvorenom skupu najeminentnijih stručnjaka elektrotehničke struke, istaknuto je kako ubrzani procesi energetske transformacije nameću zahtjeve i potrebe za modernizacijom postojeće elektroenergetske distributivne i prijenosne mreže na koju se ubrzano priključuju brojni novi proizvodni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije, dodaju se električni automobili i dizalice topline.

Paralelno s procesima transformacije, odvija se i reforma tržišta električne energije, donose zakonodavni okviri kako bi se svi ovi procesi nesmetano odvijali i doprinosili gospodarskom rastu i razvoju društva.


Foto: Tomislav Maric

Međutim, ovaj ubrzani ritam razvoja nemoguć je bez vrhunskih stručnih kadrova i   kontinuiranog stručnog usavršavanja, što je uostalom i jedna od temeljnih zadaća Hrvatske komore inženjera elektrotehnike.

 „Tradicija elektrotehničke struke u Republici Hrvatskoj je uvijek bila na zavidnoj razini te se nadamo da nam aktualni trenuci nezapamćeno brzog razvoja novih tehnoloških rješenja u svim sastavnicama elektroenergetskog sustava i općenito elektrotehničkih komponenti neće biti barijera da ju nastavimo takvom održavati i unaprjeđivati.

Hrvatska komora inženjera elektrotehnike kao jedan od ciljeva svog rada i djelovanja stavila je popularizaciju koncepta cjeloživotnog obrazovanja i trajnog stručnog usavršavanja, te smo tako i za ove Dane pripremili niz interesantnih i zanimljivih predavanja iz područja aktualnih trendova“ , izjavio je prilikom svečanog otvorenja, predsjednik HKIE, gospodin Natko Vučković.

 Natko Vučković/Foto: Tomislav Maric

Centralne teme skupa sljedeća dva dana aktualne su i vezane za energetsku problematiku, obnovljive izvore energije i praktičnu implementaciju zakonskih okvira definiranih donesenim Zakonom o tržištu električne energije i Zakonom o obnovljivim izvorima energije te recentno donesenim podzakonskim aktima i mrežnim pravilima priključenja obnovljivih izvora energije na mrežu HEP ODS-a i HOPS-a.

Ovi podzakonski akti trebali bi konačno ubrzati zaustavljeni veliki broj investicija u obnovljive izvore energije kojima se bitno mijenja pozicija poduzetnika, ali i kućanstava u smislu liberalizacije procesa proizvodnje i prodaje električne energije.

Foto: Tomislav Maric

Sve to stavlja ne samo HEP, već i projektante i nadzorne inženjere koji su članovi Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, kao i Ministarstvo graditeljstva pred zahtjevan zadatak važnog pojednostavljenje procedura i ubrzanja procesa do konačnog priključenja elektrana na mrežu i ostvarivanja benefita koje takve investicije ostvaruju za njihove vlasnike.

Tradicionalno i ove godine pokrovitelji ovog stručnog okupljanja uz resorno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine su i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Splitsko – dalmatinska županija, Općina Bol, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.
Autor:Dnevno,hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.