AP Photo/Charlie Riedel/Guliver

Otkrili smo zašto Hrvati bježe u Njemačku: Kada vidite cijenu ovog šampona, sve će vam biti jasno

Autor: Ivana Jurišić

Da su plaće u Hrvatskoj manje, a cijene više nego u ostatku Europe, to već i vrapci na krovu znaju. Hrvati koji u prosjeku imaju plaće niže od tisuću eura mjesečno, već su se navikli da iz trgovina izlaze odmahujući glavom opet ne vjerujući koliko su platili za jednu vrećicu hrane i higijenskih potrepština.

Ipak, cijena jednog šampona, a koju nam je poslao jedan naš čitatelj iz Đakova iznenadila je čak i nas.

Naime, na screenshotu iz jedne njemačke trgovine koju nam je poslao čitatelj jasno se vidi kako 400 ml šampona za kosu Schauma u Njemačkoj košta 1,95 eura dok se taj isti šampon u Hrvatskoj prodaje po puno višoj cijeni.

Razlika u plaći

“Isti šampon od 400 ml kod nas u Đakovu u trgovini košta 4,18 eura. Kako radnici koji rade u toj trgovini u Hrvatskoj zarađuju puno manje nego u Njemačkoj, onda izračunajte koliko šampona za svoju plaću mogu kupiti u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj”, napisao je naš ogorčeni čitatelj.

Screenshot

Mi smo prihvatili izazov pa izračunali kolika je razlika u kupovnoj moći između Hrvatske i Njemačke, barem ako je riječ o šamponu Schauma koji je popularan i u našoj zemlji.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju kako je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske u travnju ove godine iznosila 1.531 euro, dok je prosječna neto plaća u istom mjesecu bila 1.122 eura. Ako podijelimo prosječnu neto plaću s 4,18 eura koliko dođe 400 ml Schauma šampona u Hrvatskoj vidimo da prosječni Hrvat od svoje plaće može kupiti oko 268 pakiranja ovog šampona.

Manja kupovna moć

Što se tiče Njemačke, prosječna mjesečna bruto plaća u ovoj zemlji je krajem prošle godine bila 4,105 eura, dok je neto plaća bila 2,380 eura mjesečno. To znači da je prosječni Nijemac od svoje plaće mogao kupiti 1.220 pakiranja Schauminog šampona.
Usporede li se dvije brojke jasno se vidi kako je kupovna moć prosječnog Nijemca više od 4,5 puta veća od kupovne moći prosječnog Hrvata. Pa se sad mi pitamo zašto je toliko građana kupilo jednosmjernu kartu u pravcu Njemačke.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.