Foto: Pixabay

OŠTRO UPOZORENJE S VRHA: Bogataši će dio novaca morati podijeliti sa siromašnima

Autor: Ivana Jurišić

Kineski predsjednik Xi Jinping prilično je šokirao kineske milijardere 17. kolovoza kada je najavio pravedniju podjelu bogatstva u zemlji. Kineska državna agencija Xinhua je objavila da je predsjednik izjavio kako je potrebno pravednije regulirati visoke prihode i ohrabriti one koji imaju previše da dio vrate društvu.

Izgleda da je poruka kineskog predsjednika itekako djelovala na tamošnje milijardere, te Bloomberg izvještava kako iznos donacija koje su u dosadašnjem dijelu godine uplatili bogataši i velike kompanije već sada za petinu premašuje ukupni lanjski iznos te su privatne donacije dosegle nevjerojatnih pet milijardi dolara. Veliko je to povećanje u odnosu na prošlu godinu kada su donacije privatnih osoba i kompanija iznosile 4,12 milijardi dolara.

Na sastanku 17. kolovoza je odlučeno da treba prilagoditi iznadprosječne dohotke i potaknuti ljude i kompanije s visokim prihodima na veće davanje društvu nego što je to dosada bio slučaj.

Han Wenxiu, član središnjeg financijskog i ekonomskog povjerenstva, izjavio je da to ne znači da će Peking raditi protiv bogatih kako bi pomogli siromašnima, već oni bogatiji trebaju pomoći onima ispod sebe na društvenoj ljestvici, ali će vlada u isto vrijeme i dalje poticati rad i zalaganje svakog pojedinca.

Iako je službena brojka pet milijardi dolara pomoći, u stvarnosti je ta brojka još i veća te su kineski državni mediji izvijestili kako su najpoznatije kompanije i bogate javne osobe uplatile više od 600 milijuna dolara za sanaciju posljedica nedavnih poplava u provinciji Henan, a internetski div Tencent je najavio da će za svoje buduće projekte društveno odgovornog poslovanja izdvojiti 15 milijardi dolara.

Inače, ova ideja o bogatašima koji pomažu siromasima nije nova u povijesti Kine. Tako je Deng Xiaoping, za vrijeme čije vladavine se dogodila liberalizacija Kine za vrijeme posjeta šefova američkih kompanija 1985. poručio da se pojedini dijelovi Kine i pojedinci mogu obogatiti, ali da će potom pomoći drugima da se obogate te na taj način svima omogućiti dobar život.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.