Foto: Damjan Tadic / CROPIX

OSTAJEMO LI BEZ HRVATIMA NAJDRAŽEG MESA? Računica je jasna. ‘Ne daj Bože da bude ispod ovog broja, gotovi smo’

Autor: Dnevno.hr

Najveći danski proizvođač svinjetine najavio je ukidanje 350 radnih mjesta jer su farmeri zbog nikad većih troškova energenata i stočne hrane prestali isporučivati potreban broj životinja. Sve se to prelijeva i na Hrvatsku, koja zbog nedostatka vlastite proizvodnje uvozi gotovo polovicu potrebne količine svinjetine.

U isto vrijeme, iz Udruge velikih proizvođača upozoravaju da se broj zaklanih svinja u Hrvatskoj smanjuje znatno brže nego u Europi. Na pad proizvodnje već duže vrijeme upozorava i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).

”U Hrvatskoj je danas 12 posto niža cijena svinja nego inače u ostalim europskim zemljama”, istaknuo je Antun Golubović iz Odbora za svinjogojstvo HPK-a.

Dodatan udarac stočarima su i nikad skuplji energenti i stočna hrana. Upravo zbog toga Europa je u posljednjih nekoliko mjeseci počela zatvarati cijele pogone. Za Hrvatsku koja je samodostatna tek 55 posto i ovisi o uvozu, to su loše vijesti.

Dodatna poskupljenja

”Sve zemlje od kojih mi uvozimo i svinjsko meso i živu prasad imaju višak proizvodnje – između 120 i 170 posto od svojih potreba. Mi imamo manjak, prema tome, ako oni odluče smanjiti svoju proizvodnju, a vidimo da Njemačka, Danska i Nizozemska to već rade, mi ćemo ostati bez tržišta na kojem smo do sada kupovali”, upozorava Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku u razgovoru za Dnevnik Nove Tv.

Drugim riječima, hrvatski građani bi mogli ostati bez svinjskog mesa.

”Mi ćemo uvoziti sve dok u Europi ne bude samodostatnost na 100 posto. Samo da se poravna na 100 posto, mi smo gotovi, a ne daj Bože da to bude i nešto ispod”, upozorava Golubović.




Cijela ta priča mogla bi dovesti do dodatnih poskupljenja.

”Vrlo je teško predvidjeti što je, činjenica je da će mesa faliti, činjenica je da će ono biti više cijene nego što je sad. Koliko – mislim da će rast cijena pratiti porast svih ostalih cijena”, smatra Margeta.

Pomoći može samo rast domaće proizvodnje, ali uz ovakve trendove, samodostatnost bi već sljedeće godine mogla pasti ispod 50 posto.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.