fbpx
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

OSTAJE LI MAĐARSKA BEZ KRUHA? Pred Orbanom su dva velika problema, jedan nije tako lako riješiti

Autor: Dnevno.hr

Državni tajnik zadužen za transport u Ministarstvu tehnologije i industrije Mađarske Dávid Vitézy objavio je kako Mađarskoj zbog ovogodišnje suše potreban hitan uvoz žitarica iz Ukrajine, prenosi Szeged.

Vitézy je rekao kako Mađarska koristi sva moguća sredstva kako bi pomogli u transportu i kupovini, ali nije točno rekao o kojoj vrsti žitarica se radi.

Ministar László Palkovics je na sastanku s predstavnicima željezničkih prijevoznika, pretovarivača, udruženja za žitarice, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova naglasio da će njegovo ministarstvo svim sredstvima organizirati sve moguće vrste prijevoza kako bi žitarice došle u Mađarsku.


Broj vagona za transport žitarica, koji na ukrajinskoj strani čekaju prelazak mađarske granice, je smanjen s više od 4.500 na manje od 3.000.

Prema posljednjim informacijama zbog skladištenja i načina transporta može doći do problema s kvalitetom žitarica koje dolaze iz Ukrajine.

Veliki problem predstavlja i zapuštena željeznička infrastruktura u mađarskoj regiji Záhony, koja je prije nekoliko desetljeća bila opremljena za prijenos mnogo veće količine robe s teretnih vagona širokog kolosijeka na teretne vagone standardnog kolosijeka.

“Praktično je nemoguće iznajmiti ili kupiti kamion za žitarice”, rekao je Vitézy istaknuši kako nema dovoljno prostora za skladištenje vagona, ali ni radne snage i odgovarajućih lokomotiva.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.