fbpx

OSAMNAEST GODINA NA SUDU: ‘Protiv ZABE je i uz dokaze nemoguće istjerati pravdu!’

Autor: D. Kramarić

Čini se da na sudu pobjeđuje onaj koji bolje laže, a ne onaj koji ima dokaze. Novac je zamagljen, a sud je presudio da ga ZABA ne treba vratiti'', ogorčen je Anton Bačoka, koji je 18 godina čekao prvostupanjsku presudu!

Premda se na posljednjem ročištu činilo da je Antun Bačoka, nakon 18 godina suđenja i čak šest promijenjenih sudaca, dokazao da mu je Zagrebačka banka protupravno otela 6000 dolara s računa, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu u petak je presudila da Zagrebačka banka ne treba Bačoki vratiti novac, već da Bačoka banci treba nadoknaditi 15 posto od iznosa kojeg je ZABA tužbom protiv njega potraživala?!

”Očekivao sam da ću nakon skoro dvadeset godina suđenja na prvostupanjskom sudu napokon dočekati pravdu, no pravda je opet izostala. Iako banka nije dokazala da sam po Master Cardu u SAD-u napravio trošak u vrijeme kada uopće nisam bio u Americi, sud je djelomično (15 posto) usvojio njihov zahtjev po kojem ZABI trebam uplatiti 7.740,67 kuna. Sud se očito držao logike srednjeg puta pa je udovoljio banci 15 posto, a meni, odnosno tuženiku, 85 posto. U isto vrijeme je odbio zahtjev da mi banka isplati štednju od 6000 dolara, iako postoji dokaz da mi je – uz pomoć krivotvorenog potpisa – bankovni činovnik taj iznos otuđio. Nažalost, ova saga o prevarama banke ulaganjem žalbe višem sudu uskoro se nastavlja. O svemu ovome bit će obaviješten i OLAF, odnosno antikorupcijski ured Europske komisije”, prokomentirao je sudsku presudu, koja ga je šokirala, Anton Bačoka, ekonomist koji je diplomirao na bankarstvu, no kojemu to nije pomoglo da dobije sud protiv moćne ZABE.

Bačoka je potom dodao da je očito i dalje dominantan utjecaj Zagrebačke banke – preko svojih vještaka – na pojedine voditelje građanskog odjela, a moguće je i na određene suce.


”Unatoč svim mogućim dokazima, protiv ZABE je gotovo nemoguće istjerati pravdu. Čini se da pobjeđuje onaj koji bolje laže, a ne onaj koji ima dokaze. Jasna logika suda ovdje je izostala. Novac je zamagljen, a sud je presudio da ga ZABA ne treba vratiti”, ogorčen je nakon izricanja presude bio Anton Bačoka, čovjek koji je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu čak 18 godina čekao prvostupanjsku presudu?!

Valja istaknuti da je N. G., bivši zaposlenik Zagrebačke banke, na posljednjem ročištu ispričao da je prvog kolovoza 1991. na prevaru digao novac (oko 6000 dolara) s računa Antuna Bačoke, nakon čega je to otkriveno te je dobio otkaz (kasnije je i osuđen). Više godina kasnije u ovršnom postupku banka se namirila no, skandalozno je – tvrdi Bačoka – to što banka taj novac nije nikada vratila oštećenom klijentu, već ga je zadržala za sebe.

Svjedok koji je godinama radio u deviznoj poslovnici i poslovao s Bačokom, na sudu je potvrdio da je na Bačokinom deviznom računu uvijek bilo puno novca te da Bačoka nikada nije bio u minusu. Rekao je također da je nemoguće da bi Bačoka, dan nakon što mu je s računa skinuto 6000 dolara, dan kasnije mogao podići 2000 dolara da je bio u minusu – kako u Zagrebačkoj banci tvrde.

A Bačoka je u sudnici pokazao izvod iz kojeg se vidi da je 2. kolovoza 1991., odnosno dan nakon što mu je službenik banke uz pomoć krivotvorenog potpisa otuđio 6000 dolara, s istog računa nalogom isplatio 2000 američkih dolara, što mu je banka odobrila.

”Tvrdim da je Zagrebačka banka falsificirala brojne dokumente, jer 18 godina nije dokazala da su postajale transakcije koje prikazuju. Banka je meni u međuvremnu htjela ovršiti i kuću i okućnicu. Zagrebačka banka svjesno manipulira, zbog čega nakon 24 godine zaslužujem pravdu. Predlažem da se usvoji protutužbeni zahtjev te da se naloži banci da me obešteti”, rekao je u zapisnik Antun Bačoka, predajući sutkinji podnesak na posljednjem ročištu.

”Za razliku od banke, ja sam dokazao da sam u navedenom periodu – kada sam tobože u SAD-u potrošio 7000 dolara, bio u Hrvatskoj. Dokazao sam da potpisi na računima nisu moji te da nikada nisam trošio na benzinskim pumpama po SAD-u s kojih su oni prikazali račune – jer u Americi ne koristim automobil. Dokazao sam i da nisam kupovao dijelove za motocikl Harley Davidson, jer motor ne vozim, a sve to, odnosno činjenicu da nemam duga prema banci, su potvrdili i sudski vještaci, kazao je Antun Bačoka, no sud nije usvojio te njegove tvrdnje i dokaze.
Autor:D. Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.