fbpx
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

OPTUŽILI SU DRŽAVNU TVRTKU ZA 200 OTKAZA: Ovo je njihova istina o aferi koja je uzburkala političku scenu!

Autor: Daniel Radman

Radimir Čačić prošlog je tjedna žestoko napao Hrvatske šume. Tvrdio je da zbog njihove odluke da ne sklope ugovor o kupoprodaji trupaca s članicama “Požgaj grupe”, oko 200-njak radnika ostaje bez posla.

“Natjerati jednu veliku tvrtku da otpušta ljude i da zatvara dvije od tri pilane je sramotno ponašanje i mi ćemo tražiti odgovornost, a čini mi se da postoje i kaznene prijave”, naglasio je Čačić.

Na njega se nadovezao dvojac iz SDP-a, Domagoj Hajduković i Romana Nikolić koji su otvorenim pismom ukazali praktički na istu stvar.

Hrvatske šume imale su želju pomoći Požgaj grupi?

No, prozvane Hrvatske šume tvrde da priča i nije tako jednostavna ni jednostrana kako se prezentira. Odnosno, da krivica nije na njima, već samoj “Požgaj grupi”. Evo što su nam oni odgovorili.

“Iako kupac Požgaj ima dovoljno elemenata za nepotpisivanje ugovora (Ukupni dug ugovornih kupaca Požgaj grupacije Massive Lumber i Massive Panels iznosi 14.659.528,30 kuna od toga dospjelo više od 10 i pol milijuna kuna, Hrvatske Šume su imale razumijevanja i želje da im pomognu s ciljem očuvanja zaposlenosti i proizvodnje.
Napominjemo da je jedan od osnovnih uvjeta za potpis godišnjih ugovora sa Hrvatskim šumama plaćanje dospjelih dugovanja za svakog kupca. Stoga je Uprava Hrvatskih šuma svjesna negativnog utjecaja pandemije na poslovanje i pravovremenost izvršavanja financijskih obveza u poslovnim transakcijama kupaca drvnih sortimenata, produžila već dva puta rok za potpis ugovora po Javnim pozivima za prodaju trupaca i prostornog drva za 2021. godinu (krajnji rok 31. ožujka 2021.), s tendencijom produživanja i treći puta, do 30. travnja 2021. godine.

Posjedovanje vlastite tehnologije za proizvodnju prijavljenih proizvoda jedan je od uvjeta za dobivanje godišnjeg ugovora.

Najava zatvaranja pojedinih pogona u Požgaj grupi je njihova poslovna odluka i nema veze sa Hrvatskim šumama, pogotovu što te dvije tvrtke nisu ugovorni kupci, a jedna nije čak ni predala zahtjev za odobrenje količina.
Sve je dogovoreno s Komorom

Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK, u Pismu razumijevanja uspostavile su i definirale jasne uvjete za prodaju drvne sirovine. Udruženje se prvenstveno bavi problemima koji su zajednički svim tvrtkama iz područja drvno-prerađivačke industrije u Republici Hrvatskoj te predlaže mjere za njihovo rješavanje, te se i njima možete obratiti vezano za provjeru koliko je drvoprerađivači zadovoljni odnosom s Hrvatskim šumama.

Rezultat takve suradnje i zajedničkog nastupa članova Udruženja prema Hrvatskim šumama, kao što je već spomenuto, jest i prethodno opisano Pismo razumijevanja, u kojem su definirani osnovni ciljevi što se tiče industrije prerade drva, i to u vidu ravnomjernijeg rasporeda sirovine te u vidu ograničenja maksimalne količine po pojedinoj pravnoj osobi, kako se ne bi dogodilo da se tržište svede na nekolicinu velikih poduzetnika, već da se daje prilika i malim proizvođačima i tradicionalnim obrtima.

Također, glavni ciljevi bili su donošenje i utvrđivanje jasnih, pravednih i transparentnih kriterija za dodjelu trupaca, koji između ostaloga obvezuju Hrvatske šume, te sve članove Udruženja”, stoji u očitovanju Hrvatskih šuma na istupe političara.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.