Foto : Jakov Prkic / Cropix

Opasna kemikalija pronađena u svježem povrću: Turci nam poslali otrovne paprike

Autor: I.G.

Ostaci formetanata, pesticida koji je zabranjen u Europskoj uniji, nedavno su otkriveni u svježim paprikama uvezenim iz Turske. Riječ je o ozbiljnom riziku za potrošače, kako navodi službena obavijest.

Srećom, kontrolom uzorka na granici, inspektori su identificirali prisutnost pesticida te je cijela pošiljka paprika promptno vraćena pošiljatelju. Zabrinjavajuće je što je riječ o proizvodu koji spada u kategoriju slatke paprike, koja je popularna na tržištu.

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Slučaj prijavljen u Bugarskoj

Ovaj slučaj prijavljen je u Bugarskoj, no paprike su trebale završiti i na hrvatskom tržištu. No, zahvaljujući inspektorima na graničnom prijelazu s EU, pošiljka nije stigla do potrošača.

Isti je pesticid, zabranjen u EU, u rujnu otkriven u Hrvatskoj u paprikama uvezenim iz Makedonije. Pronađen je u paprikama koje su se prodavale u trgovačkim lancima.

Formetanat je, inače, iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području EU zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Policija ima važno upozorenje za sve uoči Svi svetih: Evo o čemu se radi
Visoko je akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem, umjereno toksičan ako se udahne te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

Brojne znanstvene studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima, piše Danica.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.