Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

OPA! TITOVA VILA DOBIVA NOVU SVRHU! U njoj je alkohol tekao u potocima, bez žena se nije moglo… Sad alkohola neće smjeti biti ni pod razno

Autor: Dnevno

Smještena u šumi, na izvoru potoka Plitvica, građena od kamena i drveta, Vila Izvor je bila iznimno luksuzno sklonište za rukovodeće hedoniste. Stariji mještani svjedoče da je piće ovdje teklo u potocima, a dovodilo se i žene, pišu 24sata.

Gradili su je poratni zatvorenici, osuđenici, pa kola i priča da je neslužbeni naziv “Villa 99” potekao od broja preminulih na ovoj gradnji. Vila Izvor građena je između 1948. i 1953., tri kilometra iznad velikog plitvičkog slapa, u brdima, na više od 6000 četvornih metara. Imala je 20 apartmana, kino, plesnu dvoranu, lift…, a u nju je navodno uloženo gotovo 160 milijuna današnjih eura. Sam Tito pak u njoj nije bio više od pet puta.

Spektakularna Vila Izvor devastirana je tijekom i nakon Domovinskog rata te od tada stoji u takvom stanju.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Znanstveno – istraživački centar

Vilu je 2018. godine država dala na upravljanje Nacionalnom parku Plitvička jezera i od tada se govori da će vila postati znanstveno-istraživački centar.

Vila Izvor bit će znanstveno-istraživački centar za proučavanje klimatskih promjena i fenomena krša, najavljuje Tomislav Kovačević, ravnatelj NP-a Plitvička jezera. U tijeku je izrada projektne dokumentacije, za što je angažirano nekoliko fakulteta u Hrvatskoj. Kad projekt za oko godinu dana bude završen, aplicirat će ga se za neki od fondova EU.

Dok projektni zadatak ne bude gotov, kaže, teško je govoriti o potencijalnim troškovima.  Ovo je prvi takav objekt za koji se planira sveobuhvatna restauracija, otkriva Express.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Za vrijeme Josipa Broza Tita, od Vardara pa do Triglava sagrađeno je ili njegovu ukusu prilagođeno više desetaka rezidencija. Različiti izvori navode da ih je barem trideset, četrdeset, a neslužbeni naziv Vile Izvor na Plitvičkim jezerima, “Vila 99”, sugerira da je to njezin redni broj.




“U lošem je stanju, nažalost, trebat će vremena, a pogotovo novca da je se dovede u red. Nije toliko loše da se krov urušava, ali nije ni daleko od toga”, kazao je glasnogovornik Nacionalnog parka Ognjen Borčić.

Točno je, kaže Borčić, da se kamen za gradnju vile dovozio s Medvednice, da su gradili zatvorenici poraća, da su, jednako tako, za sustav tad nepoćudni mještani pokoji dan morali provesti i u stanici milicije dok je Tito bio u njihovu susjedstvu.

Ali nije točna, dodaje, priča da je podzemlje vile premreženo nekakvim tunelima koji vode do tajnog helidroma. Ima, kaže, tek kraći tunel za izlaz u nuždi. Vilu su projektirali hrvatski arhitekti Zvonimir Marohnić i Rikard Marasović.




Marohnić je i autor Imunološkog zavoda u Zagrebu, kao i raznih zagrebačkih poslovnih zgrada i vila, dok je Marasovićevo remek-djelo Dječje pomorsko lječilište u Krvavici podno Biokova.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.