Foto: Damir Krajac / CROPIX

Oni o božićnici mogu samo sanjati: Ovo su radnici koje su baš svi zaboravili

Autor: Ivana Jurišić

Uskoro dolazi prosinac, a s njim i božićnice. Radnici diljem Hrvatske računaju koliko će dobiti u prosincu i hoće li božićnica dosegnuti za sve što treba kupiti u najskupljem mjesecu u godini, za poklone i hranu. Radnicima zaposlenima u javnom sektoru božićnice su zagarantirane kolektivnim ugovorima, dok oni zaposleni u privatnom sektoru ovise o milosti i nemilosti svojih poslodavaca.

Imaju izbor

“Ako nije osigurana kolektivnim ugovorom, onda je volja poslodavca hoće li ili neće isplatiti božićnicu. Tada se postavlja pitanje je li božićnica ugovorena kroz ugovor o radu ili kolektivni ugovor. U javnim službama je to sve uređeno, dok privatnici imaju izbor hoće li ili neće radnicima dati božićnicu. Ako ništa ne piše u ugovoru, što najčešće nije, onda im ne moraju isplatiti božićnicu, ni regres, ništa”, objašnjava nam odvjetnik Frano Bazina.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX/Ilustracija

Postoje ipak neki radnici koji o božićnici mogu samo sanjati, a to su strani radnici u Hrvatskoj koji u našu zemlju dolaze preko raznih agencija za zapošljavanje.

“Uglavnom je riječ o radnicima koji su potpisali ugovor s agencijom, a ne s poslodavcem kod kojega rade. Možete to zamisliti ovako: ugovor o radu imaju agencija i radnik, agencija i trgovina, ali ugovor nemaju radnik i trgovina u kojoj radnik radi. Oni zapravo nemaju nikakve direktne veze, pa stoga za tog radnika ne vrijede ista pravila koja vrijede za zaposlenike koji imaju direktno potpisan ugovor s poslodavcem”, dodaje.

U zakonu ne piše ništa

Kako ističe Bazina, poslodavac koji se kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu radnicima obvezao isplatiti božićnicu, nema nikakvu obvezu tu istu božićnicu radnicima koji su u njegovu tvrtku došli preko posredničkih agencija.

“Iako oni rade u toj tvrtki, oni zapravo nemaju nikakve direktne veze. Sva prava i obveze tog radnika idu preko agencije”, rekao je Bazina dodajući da je agencija ta koja ustupa radnike tvrtkama i prima neku naknadu za to.

“Naravno, može se dogoditi da neka agencija ima ugovoreno da će i ti radnici dobiti božićnicu, ali kako božićnica nije zakonsko pravo, to im nitko ne može garantirati”, kaže. Bazina dodaje kako postoje i agencije koje su samo posrednici u zapošljavanju i u tom slučaju radnici sklapaju izravno ugovor s tvrtkom.
Više obveza, viša zarada

“U tom slučaju radnici imaju sva prava i obveze koja im pripadaju po zakonu o radu ili kolektivom ugovoru. Takve agencije zarađuju manje, ali imaju i manje obveze. Uglavnom su tvrtke te koje kontaktiraju agencije da im nađu određeni broj radnika i onda ti radnici stupaju u ugovorni odnos s agencijom. Tvrtkama je to lakše jer se tako lakše mogu riješiti radnika kada više nemaju potrebu za njim. U tom slučaju agencija ima više obveza, ali je i zarada veća”, ističe Bazina.

Umirovljenici dobili vijest koju su dugo očekivali: Objavljeno kada kreće isplata za listopad
Odvjetnik napominje da su upravo ti radnici u najnepovoljnijem položaju na hrvatskom tržištu rada.

“Za radnika je uvijek bolje da ima potpisan ugovor direktno s poslodavcem, nego s agencijom, jer u tom slučaju mu pripadaju sva prava i obveze kao i drugim radnicima, pa tako i božićnicu. Oni koji to nemaju, božićnicu vjerojatno neće vidjeti osim u iznimnim slučajevima”, zaključuje Bazina.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.