ONI NE OPRAŠTAJU: Ako ostanete bez posla, kuće, auta… I dalje vam ostaje račun vašeg telekoma!

Autor: Marko

Pretplata ova, pretlata ona, na kraju potpišete ugovor na dvije godine samo zato što ste htjeli jeftinije kupiti mobitel. Uz pregršt reklamnih kampanja i sitnih slova u ugovoru koje građani često previde ili ne razumiju, telekomi su zadnji koji bi u Hrvatskoj trebali progovarati o moralu.

Telekomi ne žele građanima opraštati dugove, iako su se s prijedlogom Vlade složile banke, državne tvrtke i javne tvrtke, gradovi, komunalna poduzeća… Svi su za to da se maksimalno pomogne najugroženijima u društvu, svi osim telekoma. Mnogi građani vesele se odluci Vlade da im se oproste dugovi do 10 tisuća kuna ako zbilja spadaju u skupinu “teške socijale”. Riječ je o građanima koji su nezaposleni duže od godinu dana koji koriste zajamčenu minimalnu naknadu (čitaj socijalnu pomoć), koji nemaju nikakvu drugu imovinu i čija primanja ne prelaze 2500 kuna. Riječ je o ljudima koji nemaju ništa, ništa osim računa svojeg telekoma.

Po čemu su telekomi posebni?

Istina, ni jedan grad ni tvrtka ne želi oprostiti nikome dugove iz čiste dobrote. Državne su tvrtke dobile naredbu od Vlade, gradovi i javne tvrtke morale su poslušati svoje gradonačelnike jer oni žele prikupiti političke poene, a banke su htjele da malo poveća ugled u javnosti jer ih većina hrvatskih građana otvoreno mrzi. Osim toga, sve tvrtke i banke koje građanima oproste dugove ostvarit će popriličnu poreznu olakšicu. Jedino telekomi ne žele opraštati.

Možda telekomi žive u nekom paralelnom svemiru gdje oni koji jedva preživljavaju trebaju svaki mjesec uštedjeti još i da plate njima. Zapravo, da. Točno to je njihov prijedlog. Oni bi uveli moratorij na dugove. Drugim riječima, oni ne bi opraštali dugove, samo ih odgodili plaćanje. U teoriji nije ni loša ideja da su se svi ostali kojima građani duguju složili da će tako pomoći građanima. Naravno, najveći problem je da oni koji preživljavaju na “socijali” ne znaju kako će prikupiti dovoljno novca da vrate što duguju. Pitanje je koliko godina bi taj moratorij uopće trajao prije nego što to uopće bude izvedivo. Ovako stvaraju situaciju da građani koji, nerijetko tuđom krivnjom, ne mogu plaćati svoje obaveze, isto tako ne mogu krenuti iznova jer ih za nekoliko godina svejedno čeka račun od telekoma.

Još jedan veliki problem oko opraštanja dugova je što je proces filtriranja onih kojima to zbilja treba. Osim toga, prepreka u svemu tomu su troškvi odvjetnika, ovrha i slično. Ako osoba duguje neki iznos, hoće li onda troškove sudskoga postupka plaćati dužnici? Ako duguju, vjerojatno nemaju od čega platiti. Po toj logici, troškove sudskoga spora i ovrhe trebala bi pokriti država jer telekomi to sigurno neće preuzeti na sebe.

Oni koji su plaćali na vrijeme su budale?

Cijela ova situacija stvorila je i jednu moralnu dilemu. Prema posljednjim podatcima ministarstva financija, u Hrvatskoj živi oko 145 tisuća građana koji duguju do 10 tisuća kuna. Sveukupno, riječ je o dugu od 534 milijuna kuna. Teško je procijeniti tko je u toj skupini sam kriv za to što duguje, a tko je samo bio žrtva pohlepe banaka, nelogičnoga poreznoga sustava ili jednostavno nemilosrdnosti telekoma. Mnogi postavljaju pitanje što će misliti oni koji uredno plaćaju svoje obaveze. Zbilja ne zvuči pošteno da jedni sve plaćaju, a drugi ništa. U normalnim okolnostima, složio bih se da tako nešto šalje potpuno krivu poruku, samo da u pitanju nisu telekomi.
Pogledajmo na trenutak činjenice. Od svih država EU, Hrvatska ima najveći broj mobitela po broju stanovnika. Jasno, mi volim kupovati stvari koje nam ne trebaju. Volimo dizati kredit da kupimo najnovijeg BMW-a jer nam je stari Golf dosadio. Volimo se počastiti skupim stvarima koje su iznad našeg budžeta, a telekomi u Hrvatskoj su to iscijedili do iznemoglosti. Pretplata ova, pretplata ona, na kraju potpišete ugovor na dvije godine samo zato što ste htjeli jeftinije kupiti mobitel. Uz pregršt reklamnih kampanja i sitnih slova u ugovoru koje građani često previde ili ne razumiju, telekomi su zadnji koji bi u Hrvatskoj trebali progovarati o moralu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.