Foto: Marijo Basic / CROPIX

Omražena banka vraća se na hrvatsko tržište: Žele preuzeti banku nastalu nakon Sanaderovih afera

Autor: M.D.

Nova Ljubljanska banka, sljednica propale i mnogima omražene Ljubljanske banke mogla bi se nakon desetljeća izbivanja vratiti na hrvatsko tržište. Naime, NLB je objavila kako namjerava podnijeti javnu ponudu za kupnju svih dionica Addiko banke po cijeni od 20 eura po dionici, umanjenoj za sve buduće isplate dividendi.

“Ponuđena cijena uključuje premiju u iznosu od 22,15 posto u odnosu na ponderirani prosjek burzovne cijene zadnjih šest mjeseci u iznosu od 16,37 eura. Uključuje i premiju od 4,99 posto u odnosu na današnju zaključnu cijenu dionice te premiju od 32,01 posto u odnosu na zaključnu cijenu dionice od 15,15 eura 22. ožujka, odnosno posljednju zaključnu cijenu dionice prije objave namjera djelomične ponude Agri Europe Cyprus Limiteda 25. ožujka za dionice Addika”, priopćili su iz NLB-a.

Time bi stekli značajan većinski udio u Addiko banci, no to ovisi o suglasnostima nadležnih tijela za bankarstvo i kontrolu koncentracije te drugim uvjetima uobičajenim za ovakva preuzimanja. NLB će svu potrebnu dokumentaciju predati austrijskoj Komisiji za preuzimanje, s obzirom na to da je Addiko austrijska financijska institucija, piše seebiz.eu.

“NLB pozitivno ocjenjuje razvoj sposobnosti Addiko grupe. Vjerujemo da bi te mogućnosti nadopunile NLB-ov model univerzalnog bankarstva. Osim što bi NLB Grupi omogućio veći opseg i kapacitet u četiri zemlje u kojima smo prisutni, Addiko bi nakon uvođenja eura i ulaska u schengenski prostor našim domaćim tržištima dodao i iznimno važno tržište susjedne Hrvatske, najvećeg gospodarstva u našoj matičnoj regiji, mostu prema svim drugim našim tržištima i jedinom na kojem NLB trenutno nije prisutna”, napisao je predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Vezanje uz afere

Zanimljivo, riječ je o potencijalnom spajanju dvije banke koje su ostale Hrvatima u lošem sjećanju. Addiko banka je nastala iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria, poznate iz afere s provizijama u koju je bio uključen bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. Osim u Hrvatskoj, Addiko posluje u Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, BiH, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, ali ne i u Hrvatskoj. Razlog tomu je dugovanje štedišama bivše Ljubljanske banke koji su ostali bez svoje stare devizne štednje nakon njene propasti. Zbog toga je izbio višedesetljetni diplomatski spor između Hrvatske i Slovenije. Temeljem dviju presuda, štedišama su novac isplatile druge hrvatske banke, a od 2018. godine te privatizacije NLB-a, potraživanja je ispunjavala država.
Iako iz NLB-a negiraju pravnu sljednost s Ljubljanskom bankom, Hrvatska narodna banka desetljećima je branila ulaz ovoj financijskoj instituciji u hrvatski bankarski sektor. Ipak, treba reći da je NLB u malom obujmu sudjelovala u drugim dijelovima financijskog tržišta.

Može li se Hrvatima ponoviti Ljubljanska banka: Malo ljudi zna da mogu do novca u tjedan dana
Srpski kapital

S obzirom na to da je Addiko banka šesta po veličini u Hrvatskoj, iz HNB-a su za Bloomberg Adriju poručili kako “sam postupak stjecanja kvalificiranog udjela u kreditnoj instituciji koja je već osnovana u Republici Hrvatskoj podliježe prethodnom odobrenju koje za sve države članice eurozone izdaje Europska središnja banka s time da u postupku izdavanja tog odobrenja sudjeluje i Hrvatska narodna banka, sukladno odredbama Zakona o kreditnim institucijama te regulatornog okvira koji definira postupke u okviru Jedinstvenog nadzornog mehanizma”.

To znači da neće samo HNB odlučivati o tome smije li NLB preuzeti Addiko. O tome će se nešto pitati i nadzorna tijela Europske središnje banke. “Napominjemo da je Nova Ljubljanska Banka klasificirana od strane Europske središnje banke kao ‘značajna kreditna institucija’, a što podrazumijeva da je izravno nadzirana od strane Europske središnje banke i to u okviru Jedinstvenog nadzornog mehanizma, u suradnji s Bankom Slovenije”, dodali su iz HNB-a.

Kapacitet NLB Grupe za spajanja i akvizicije iznosi četiri milijarde eura aktive prilagođene riziku. Ukupna imovina im je krajem ožujka iznosila nešto više od 26 milijardi eura. Inače, iza svega stoji namjera srpskog biznismena Miodraga Kostića da nakon Gorenjske preuzme i Addiko banku. On je vlasnik kompanije Agri Europe, koja drži većinski portfelj u NLB-u. Uz, preuzimanje portfelja od 10 posto dionica Addika putem fonda Infinity Management i ranije namjere kupnje 17 posto dionica po cijeni od 17,50 eura, Kostić bi trebao postati najveći pojedinačni vlasnik banke s udjelom od 26,99 posto portfelja.

Hrvatske muke sa susjedom: Tuđman je imao problem, ali nitko nije očekivao ovakav udarac od njih

“U tom slučaju svi dioničari Addika koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a od 20 eura po dionici najkasnije četiri trgovinska dana prije isteka produljenog razdoblja prihvaćanja Agrija”, naveli su oz NLB-a.

Uz Agri Europe i Alta Pay Group, veći vlasnici Addiko banke su DDM Invest III, Wellington Management Group, Europska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertung Winegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.