
Hrvati se hvataju za glavu zbog cijena na Adventu: ‘Ovoliko za malo brašna i vode’
Bolji su od najboljeg čipsa. Složit će se s time svi njihovi ljubitelji. Odlično se kombiniraju se uz luk, a i uz domaći kruh. No, ovaj popularni specijalitet iz domaće kuhinje sve je skuplji, a samim time i sve nedostupniji. Naime, Čvarkijada u Vetovu kod Požege okupila je ljubitelje slavonske delicije – čvaraka. Iako su nekada smatrani jelom siromaha, njegova cijena je toliko otišla prema gore da si ih sve manje ljudi može priuštiti. Cijena im se kreće po 30 eura za kilogram, a sigurno će zbog afričke svinjske kuge biti još veće. A što je najvažnije u njihovo pripremi otkrili su oni koji znaju najbolje.
“Dobra slanina i dobra snaša koja će ih uputiti kako će to napraviti”, kazala je za RTL Danas majstorica pravljenja čvaraka Irena Zlomislić.
“Dobra vatra, bez vatre ništa, treba dobro potkurit tu vatru i onda ta slanina ide”, poručila je pak još jedna majstorica Vesna Batošak.
“Dva puta ih pečem, ozbiljno, ozbiljno”, naveo je majstor pravljenja čvaraka Drago Čakalić.
“Kad glavica luka ispliva na mast gore – onda su čvarci gotovi”, dodao je Zlatko Nikšić.
“Mi režemo na tanje, a dugačke komade – na ‘kajiše’, reklo bi se. Koja je tajna dobrih čvaraka? Znači tanko rezati i dobro upržiti s dosta mlijeka”, rekao je pak za HRT Hrvoje Kraljik iz Belišća.
“Nekih 45 minuta se tope, temperatura postojana 100 posto, vatra mora biti od početka do kraja jednaka, znači bez popuštanja. Na kraju moraju biti hrskavi, zlatno žute boje, ravnomjerno izrezani”, kazao je Ivan Đurđević iz Brestovca.
GODINAMA ČEKATE OVAJ PODATAK! Riješen vječni misterij oko čvaraka
Ove poslastice nema bez prvorazredne svinje iz domaćeg uzgoja, a zbog svinjske kuge mnogi su u problemima.
“Sve se moglo raditi do negdje 28.4. ove godine, poslije više nije jer se u Slavoniji dogodilo to što se dogodilo, a da je Slavoncima sada teško – jako je teško. Mi smo uvijek bili pobjednici i u Domovinskom ratu 91..i opet će biti dobro da ljudi mogu raditi, živjeti, da se ne razilaze”, pojasnio je Zoran Džojić iz Županje.
Svinjska slanina (mogu se koristiti različite dijelove, kao npr. trbušina)
Voda
Sol
Po želji, dodaci kao paprika u prahu ili češnjak
Upute:
Operite svinjsku slaninu i izrežite je na manje komade ili trake. Veličina komada ovisi o vašim preferencama.
Stavite izrezane komade slanine u veliki lonac i prelijte ih vodom. Dodajte sol po ukusu. Količina soli ovisi o količini slanine, no općenito je dovoljno soliti prema ukusu. Možete dodati i druge začine kao papriku u prahu ili češnjak za dodatnu aromu.
Pokrijte lonac i kuhajte slaninu na niskoj temperaturi. Pratite proces kuhanja i povremeno promiješajte kako biste spriječili da se slanina zalijepi za dno lonca. Cilj je da se masnoća istopi, a meso postane hrskavo.
Nakon nekog vremena, povisite temperaturu na srednje jaku. Nastavite kuhati dok se meso ne zahrskavi i postane hrskavo. Pravilno pripremljeni čvarci trebali bi biti zlatno smeđi.
Kad čvarci postignu željenu hrskavost, izvadite ih iz vrele masnoće i stavite na papirnati ručnik ili kuhinjski papir kako biste ocijedili višak masnoće.
Ohladite čvarke i spremni su za posluživanje. Možete ih poslužiti kao grickalicu uz piće ili kao dodatak jelima.
Važno je napomenuti da pri pripremi čvaraka treba biti iznimno oprezan zbog vruće masnoće. Također, čuvajte se prskanja masnoće tijekom procesa kuhanja.
Hrvati se hvataju za glavu zbog cijena na Adventu: ‘Ovoliko za malo brašna i vode’
Plenković se hvali, a istina je malo drugačija: ‘Što za jednog Hrvata zapravo znači rast BDP-a?’
Bankar ima savjet za građane koji se žale na skupe nekretnine: ‘Samo malo pričekajte, imamo plan’
Trgovački lanac ima vijest za kupce: ‘Zbog ovoga kod nas ne možete kupiti ekstra jeftino voće’