fbpx

OMČA SVE UŽA: Pad bivšeg načelnika i njegove hobotnice sve je bliži!

Autor: Marko

Nakon što je redakcija portala Dnevno.hr otvorila ovu priču, u nju su se uključili svjetski mediji, ali i Interpol. Međutim, dokazi protiv ove uigrane hobotnice još uvijek se pažljivo skrivaju u DORH-u!

Privatizacija općinskog komunalnog poduzeća
Kako smo već ranije pisali, “mafijaška dinastija” bivšeg načelnika Općine Karlobag, Ivice Bačića, putem namještenih natječaja, a poglavito izmišljenih faktura, općinu je dovela na rub ponora, ostavivši proračunsku rupu od gotovo 40 milijuna kuna.
U nizu nelegalnih transakcija, nezakonske provedbe javnih natječaja, izbjegavanja javnog nadmetanja i plaćanja ogromnih zateznih kamata svojim jatacima, osim milijunske prevare kod prodaje zemljišta o kojoj smo nedavno pisali, kruna cijelog procesa bila je privatiziranje općinskog komunalnog poduzeća. Da bi se došlo do toga, valjalo je komunalno poduzeće do kraja financijski iscrpiti i opteretiti financijskim obavezama kako bi ga se odvelo u stečaj. Potom bi se “vjerovnici” koji su ga ispostavom fiktivnih računa i doveli do stečaja, naplatili iz stečajne mase tj. uknjižili bi se na imovinu općinskog komunalnog poduzeća. Nakon što se dokopaju imovine, osnovali bi novo privatno komunalno poduzeće. Mještani općine Karlobag tako bi odvoz smeća plaćali privatniku, komunalne radove za općinu izvodilo bi isto privatno poduzeće (u tu svrhu nabavili su bager koji je nedavno zaplijenjen po nalogu Interpola) i gotovo cijela infrastruktura pripala bi novom privatnom poduzeću. Ne treba posebno naglašavati da bi vlasnici tog novog privatnog komunalnog poduzeća bili Bačićevi partneri u ovom prljavom poslu pa tako i on sam.
Izborna 2009. godina činila se pogodna za dovršetak ovog procesa pa je te godine poduzeće INSTALATER CENTRALNOG GRIJANJA, VODOVODA I PLINOVODA BEDNJANEC iz Krapinskih toplica izdalo fiktivne račune komunalnom poduzeću Velinac za navodne radove koje je ovo poduzeće navodno izvršilo 2006. godine! Tadašnji direktor općinskog komunalnog poduzeća nije htio potpisati navedene račune jer je utvrdio da za navedene radove nije provedeno javno nadmetanje, radove nije ovjerio nadzorni inženjer, a navodni izvođač Bednjanec nije mogao objasniti zašto tek nakon tri godine izdaje račune. Dakle, radovi nikad nisu niti izvršeni.

Istražni organi skrivaju dokaze
Kako su se izbori ipak približavali, sporne račune iz 2006. godine ipak je netko potpisao te su isti ušli u obaveze komunalnog poduzeća.
U svibnju 2009. godine, Bačić gubi izbore, a komunalno poduzeće, opterećeno gore opisanim fiktivnim obavezama, odlazi u stečaj. Zanimljivo je spomenuti kako Bačićeva bliska suradnica Jelena Morović, koja je i sama sudjelovala u ovim poslovima, iz stečajne mase i dan danas prima 8.000 kuna plaću.
Plan privatizacije komunalnog poduzeća bio je pomno isplaniran, a dobro umrežena mafijaška dinastija predvidjela je sve korake osim onog glavnog, a to je gubitak izbora. Na to nisu računali!
Poruka s predizbornog plakata, na kojem tadašnji načelnik Ivica Bačić zajedno sa svojom bliskom suradnicom Jelenom Morović pozira kao na dan vjenčanja, najbolje ilustrira planove koje je imala ova skupina.
Dokumentirani dokazi o svim ovim protuzakonitim poslovima nalaze se kod službenih istražnih organa koji ih i dalje skrivaju od očiju javnosti.

Svjetska televizijska kuća dolazi u Karlobag
Nezainteresiranost hrvatskih istražnih organa za ovu pljačku, kako su je mještani nazvali, začudila je čak i svjetske medije. Kako doznajemo od mještana, jedna svjetska televizijska kuća zainteresirala se snimiti dokumentarnu reportažu o slučaju mafijaške dinastije iz Karlobaga. Posebno zanimljivo će biti što o tome ima za reći Državno odvjetništvo RH.


Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.